Hackerii ruşi, ajutaţi de un român din Satu Mare?

Ultima actualizare:

Amănunte şocante despre atacul hackerilor ruşi din organizaţia Killnet asupra principalelor site-uri din România! Un român din Satu Mare, domiciliat în Marea Britanie, a fost cel care i-ar fi ajutat pe atacatorii cibernetici, furnizându-le informaţii esenţiale. Suspectul a fost deja reţinut şi este interogat de anchetatori din România şi din Marea Britanie.

Ioan Feher s-ar fi declarat un simpatizant al Rusiei. Foto: Facebook
Ioan Feher s-ar fi declarat un simpatizant al Rusiei. Foto: Facebook

Atacurile iniţiate de hackeri ruşi au fost revendicate pe paginile de Telegram. Implicarea românului din Marea Britanie în atacul organizaţiei Killnet a fost dezvăluită de ministrul de Interne, Lucian Bode.

“În urma activităţilor comune desfăşurate, a fost identificată o persoană bănuită, cetăţean român, rezident în Marea Britanie, care ar fi susţinut activitatea grupării infracţionale, prin oferirea de sprijin pentru traducerea din limba rusă în limba română a materialelor promovate de gruparea infracţională şi prin indicarea unor site-uri web din România care ar fi putut fi atacate prin acelaşi mod de operare”, a anunţat Lucian Bode ieri, într-o conferinţă de presă.

Demnitarul nu a vrut să indice exact unde a fost capturat suspectul şi a menţionat doar că acţiunea a avut loc luni.

Hackerii ruși au atacat mai multe site-uri din România
Hackerii ruși au atacat mai multe site-uri din România

S-ar fi ocupat detraducerea din rusă  

“Vă pot spune că în acest moment cetăţeanul este în custodia autorităţilor române, sprijinite de cele britanice, şi este audiat” - acestea sunt singurele amănunte pe care a acceptat să le furnizeze Bode.

Potrivit unor informaţii furnizate de antena3.ro, suspectul este Ioan Feher, din Satu-Mare, domiciliat în Londra şi declarat simpatizant al Rusiei în războiul din Ucraina. Acesta este anchetat de reprezentanţi ai IGPR - Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate - Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice.

Citeşte şi Site-urile Guvernului României, victimele atacurilor cibernetice

Într-o poză furnizată de autorităţile române după percheziţiile la locuinţa suspectului, pot fi văzuţi trei agenţi români, doi bărbaţi şi o femeie.

”Începând cu data de 29 aprilie, o serie de atacuri informatice de tip DDoS - Distributed Denial of Service a afectat multiple site-uri web care aparţin unor instituţii publice şi organizaţii private din România. Atacurile au fost revendicate de o grupare intitulată «KillNet», de origine rusă, iar activitatea acesteia ar fi promovată pe diferite canale de comunicare, fiind motivate de contextul conflictului militar Rusia - Ucraina”, a transmis Ministerul Afacerilor Interne după atacuri.

Ce înseamnă DDoS - Distributed Denial of Service?

Hackerii nu au acces la informaţii sensibile, clasificate, ci doar opresc posibilitatea de a accesa site-ul respectiv.Imediat după aceste atacuri, specialişti ai MAI, Direcţiei Generale de Protecţie Internă, Inspectoratului General al Poliţiei Române, MApN, SRI şi SIE au trecut la vânarea celor vinovaţi, fiind bănuită implicarea unor români, consideraţi trădători. De ce acest lucru? Pentru că hackerii ruşi nu ar fi avut de unde să ştie atât de precis ce site-uri importante să vizeze.

Trei agenți români, după percheziția la locuința suspectului. Foto: Poliția Română
Trei agenți români, după percheziția la locuința suspectului. Foto: Poliția Română

Organizaţia Killnet, trei zile de atacuri cibernetice

Site-uri importante din România, precum cel al Guvernului, al Ministerului Apărării, al CFR, dar şi cel al unei instituţii financiare au fost atacate, vineri, de grupul de hackeri pro-rus Killnet. Au urmat, sâmbătă, 30 aprilie, şi duminică, 1 mai, atacuri în valuri vizând principalele aeroporturi şi chiar agenţii de presă din România. Au fost afactate site-urile aeroporturilor din Bucureşti, Arad, Suceava, Cluj-Napoca, Iaşi, Satu Mare, Craiova şi al companiei TAROM.

Citeşte şi: Hackerii de la Anonymous au atacat mai multe site-uri de presă rusești: «În câţiva ani vom trăi ca în Coreea de Nord»

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net