Iarna nu s-a încheiat. Revin ninsorile, în a doua jumătate a lunii martie

Ultima actualizare:

Iarna nu s-a încheiat. Meteorologii avertizează că vremea va oscila între temperaturi de iarnă și de vară pe parcursul unei singure săptămâni. O schimbare semnificativă în comportamentul vortexului polar ar putea aduce aer arctic în a doua jumătate a lunii martie, afectând milioane de americani.

Ninsori. Foto: arhiva.
Ninsori. Foto: arhiva.

Vortexul polar și efectele sale asupra vremii

În mod normal, vortexul polar menține aerul rece arctic deasupra Polului Nord, însă, conform meteorologilor, acesta s-ar putea extinde. Această perturbare ar putea favoriza apariția ninsorilor și furtunilor în centrul și estul Statelor Unite. Specialiștii avertizează că iarna nu s-a încheiat, în ciuda temperaturilor mai ridicate din ultima perioadă.

Nu este momentul să renunțați la jachetele de iarnă și mănuși”, a declarat Paul Pastelok, meteorolog de la AccuWeather, citat de EVZ. Acesta subliniază că, deși în unele regiuni din centrul și estul SUA temperaturile vor crește, vortexul polar ar putea determina o scădere bruscă a acestora începând cu săptămâna din 17 martie.

Ce se preconizează pentru luna aprilie

În luna aprilie, se preconizează o inversiune a vortexului polar, ceea ce înseamnă că aerul arctic va începe să migreze spre sud, afectând America de Nord. Potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA), acest fenomen nu va aduce temperaturi extreme comparabile cu cele din lunile de iarnă, dar va influența semnificativ condițiile meteorologice.

Odată cu încălzirea stratosferei, vortexul polar își pierde vânturile puternice de vest către est, ceea ce face ca acest episod să fie probabil ultimul eveniment major de încălzire stratosferică al sezonului. Fenomenul este unul natural și se petrece în fiecare primăvară, pe măsură ce lumina soarelui revine asupra Polului Nord și diferența de temperatură dintre pol și ecuator se reduce treptat.

Cum va fi vremea în România

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Se estimează temperaturi mai ridicate decât media climatologică a acestei perioade.

În intervalul 24 – 31 martie, temperaturile medii vor fi peste cele normale la nivel național, cu un accent mai pronunțat în regiunile montane. Regimul pluviometric va fi ușor deficitar în sud-estul țării, iar în rest se va situa aproape de valorile obișnuite.

În perioada 31 martie – 7 aprilie, temperaturile vor continua să fie mai ridicate decât media multianuală în întreaga țară. Cantitățile de precipitații estimate vor fi, în general, apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Elena Mateescu, directorul ANM, a avertizat asupra posibilității ca o masă de aer din nordul Africii, încărcată cu praf saharian, să ajungă în România. Prima regiune afectată va fi cea de vest, dar fenomenul se va extinde și în celelalte părți ale țării.

Vremea va continua să fie imprevizibilă, iar efectele vortexului polar ar putea aduce o combinație de temperaturi primăvăratice și episoade de frig. În acest context, specialiștii recomandă să fim pregătiți pentru variații climatice semnificative și pentru eventualele fenomene meteo extreme care pot apărea în următoarea perioadă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pensie jpeg
Bani - lei - plata rata - facturi FOTO Shutterstock
image png
branza cu rosii jpg
Alimentul care poate interactiona cu vitamina K jpg
bucuresti pixabay jpg
Smoothie cu banana, mango seminte de chia jpeg
branza casa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net