Locul din România cu cel mai mare risc de avalanșă în a doua parte a lunii februarie. Avertismentul meteorologilor

Cel mai mare risc de avalanșă din țară este la peste 1.800 de metri altitudine în munții Bucegi, de gradul trei din cinci, potrivit informațiilor trimise de meteorologi. Aceștia anunță că temperaturile se vor menține scăzute, ceea ce va face ca zăpada să-și păstreze structura, scrie adevărul.ro. 

Alertă în munții Bucegi Foto: Facebook
Alertă în munții Bucegi Foto: Facebook

Risc de avalanșă în Bucegi

„La peste 1.800 m, zăpada nou-căzută, de 15-20 cm, este de tip pulver, uşoară, fără consistenţă şi puţin stabilă. Pe văi şi în zonele adăpostite sunt însă depozite mai însemnate, de 50-60 cm. Stratul de pulver este depus peste stratul uşor de 5-10 cm existent înaintea ninsorilor, sub care se află zăpada veche şi deja întărită, la care nu prezintă aderenţă. În apropierea crestelor sunt formate unele plăci de vânt, fragile şi cu rezistenţă scăzută.

În continuare, metamorfoza zăpezii va fi încetinită de temperaturile extrem de scăzute care se vor înregistra, astfel încât aceasta îşi va păstra structura. Stratul de pulver va mai creşte, astfel încât, chiar şi la supraîncărcări slabe, se poate fisura şi disloca, alunecând peste stratul întărit din interior şi ducând la declanşarea de avalanşe de dimensiuni medii, izolat mari - riscul va fi însemnat (3)", explică meteorologii

Risc de avanlanșă mai mic în celelalte masive

În celelalte masive din ţară, riscul de avalanşă este mai mic, de gradul 2 şi 1. Meteorologii amintesc că în ultimele zile vremea a fost geroasă în toate masivele. Cerul a fost noros și a nins, fiind cantități mari de zăpadă. Vântul a suflat slab și moderat, cu intensificări izolate de 55-70 km/h, viscolind ninsoarea. 

Vremea va fi geroasă în zonele înalte și noaptea în zonele joase. Cerul va fi noros în prima zi, când va mai ninge slab, apoi, în cea de a doua zi, va fi variabil în masivele din vestul și nordul țării și temporar noros în rest.

Îndeosebi pe versanții sudici din estul Carpaților Meridionali și în Carpații de Curbură se vor mai depune în general 5...10 cm de zăpadă proaspătă, pulver. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări pe creste. Trecător se va semnala ceață, asociată izolat și cu depunere de chiciură.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
index webp
parc toamna soare copaci vremea unsplash jpeg
children 593313 1280 jpg
masina de spalat, foto shutterstock jpg
alimente sanatoase jpg
martina big profimedia jpg
6 front canada poza oras jpg
Supermarket  Sursa Freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net