Iată care sunt 9 dintre cele mai murdare obiecte din bucătărie!

Ultima actualizare:

    Care sunt cele mai murdare obiecte din bucătărie
Care sunt cele mai murdare obiecte din bucătărie

Deşi faci curat regulat, în bucătăria ta există bacterii şi microbi foarte periculoşi pentru sănătate. Se ascund în locuri pe care nici nu le bănuieşti. Jurnaliştii de la Huffingtonpost ne spun care sunt nouă dintre cele mai murdare obiecte din bucătăria ta, la care nu te-ai gândit până acum.

Desfăcătorul de conserve. Probabil că nu te-ai gândit niciodată că desfăcătorul de conserve se poate murdări. L-ai folosit, l-ai pus înapoi în dulap. Află că această mică ustensilă atât de utilă în bucătărie se poate contamina, de-a lungul timpului, cu E-coli şi salmonella, extrem de periculoşi pentru sănătate. Acesta este rezultatul unui studiu efectuat anul trecut de către o organizaţie non profit care activează în domeniul sănătăţii- publice - NSF International. De asemenea, şi sporii de mucegai se pot regăsi pe desfăcătorul de conserve, fiind periculoşi mai ales pentru persoanele care suferă de alergii.

Garniturile blenderului. Garnitura este o parte componentă a blender-ului şi previne scurgerile atunci când mixezi fructe şi legume. Studiul efectuat de NSF International a demonstrat faptul că aceasta este unul dintre cele mai infestate obiecte din locuinţa ta cu E-coli, salmonella şi mucegai. Când speli recipientul de sticlă sau plastic, trebuie să acorzi o deosebită atenţiei garniturilor din cauciuc. Curăţă-le bine folosind o perie subţire şi detergent de vase până când elimini toate impurităţile şi resturile alimentare care s-au depus.

Pungile reutilizabile de cumpărături. Într-o sacoşă reutilizabilă pe care o foloseşti strict pentru cumpărăturile zilnice se regăsesc E-coli, salmonella, mucegai, dar şi alte bacterii şi microbi periculoşi pentru sănătate. În primul rând, sacoşa se murdăreşte din cauza alimentelor pe care le transporţi: legume, fructe, carne sau brânzeturi din care se scurg, accidental, sucurile. Pe de altă parte, sacoşa se murdăreşte dacă o pui în portbagajul maşinii, în spatele scaunelor, dacă o laşi pe jos în magazin etc. Toţi microbii şi toate bacteriile infestează masa de lucru dacă aşezi sacoşa direct pe masă, când ajungi cu cumpărăturile acasă. Un studiu efectuat de către specialişti ai Universităţii Berkeley a arătat că 12% din pungile reutilizabile sunt periculoase pentru sănătate pentru că ori nu sunt spălate corespunzător, ori nu sunt niciodată spălate.

Suportul pentru cuţite. Speli cuţitele şi le aşezi în suportul lor din lemn. Însă uiţi că, din cauza apei care rămâne pe ele, in interiorul suportului se pot dezvolta o mulţime de bacterii şi spori de mucegai. Spală des suportul din lemn cu apă şi oteţ, lasă-l la uscat şi abia apoi foloseşte-l.  Dacă nu, acesta va contamina cuţitele, iar apoi tu le vei folosi la felierea alimentelor. Uite cum te poţi îmbolnăvi fără să ştii de ce!

Garnitura uşii maşinii de spălat vase. În 2011, specialiştii Universităţii din Liublijana au analizat 189 de maşini de spălat vase din 101 de oraşe, de pe şase continente. Rezultatul? 60% din aparatele electrocasnice erau infestate cu bacterii mai ales în zona garniturilor de la uşă, iar peste 50% conţineau drojdii negre. Acestea sunt vinovate de apariţia mai multor tipuri de infecţii în organism.

Spatulele din cauciuc. Spatulele pe care le folosim în bucătărie sunt confecţionate din două părţi: mânerul şi lama. Plină de bacterii şi microbi este zona de îmbinare a celor două componente. Iar asta pentru că atunci când spălaăm spatula insistăm foarte mult fie asupra mânerului, fie asupra lamei şi uităm de partea din mijloc, acolo unde cele două se îmbină.

Compartimentele din interiorul frigiderului. Frigiderul poate fi unul dintre cele mai infestate aparate electrocasnice, chiar dacă, la prima vedere, nu vedem urmă de murdărie în interior. Frigiderul trebuie curăţat des insistând mai ales în zonele greu accesibile. De asemenea, trebuie curăţate rafturile, grătarele, lăzile pentru fructe şi legume, suportul pentru sticle, borcane şi ouă. În interiorul frigiderului, potrivit unui studiu efectuat de NSF International, se regăsesc E-coli, salmonella, listeria, mucegai. 

Probabil că plafonul dulapurilor suspendate este zona pe care uiţi cel mai des să o cureţi. Din cauza vaporilor din bucătărie în combinaţie cu particulele de praf pe plafonul obiectelor de mobilier se depune o peliculă de grăsime care se îndepărtează destul de dificil. Este recomandat ca pe dulapuri să pui hârtie, pe care o poţi schimba săptămânal. Asta pentru a proteja mobilierul, dar şi pentru a te feri de praful pe care rişti să-l inhalezi.

Butoanele şi mânerele ascund bacterii

Butoanele şi mânerele obiectelor de mobilier sau ale aparatelor electrocasnice sunt, cel mai probabil, cele mai murdare obiecte din întreaga ta bucătărie. Pe ele se depun picături de grăsime sau de apă, dar butoanele se pot păta şi cu calcar sau chiar rugină. Nu mai punem la socoteală faptul că sunt atinse zilnic de către toţi membrii familiei tale. Studiile au arătat că mânerele şi butoanele pot fi infestate cu E-coli şi stafilococi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net