Iată cele mai murdare obiecte din bucătăria ta!
Specialiştii englezi de la organizaţia NSF International au ales pentru acest studiu 20 de bucătării şi au analizat în laborator mai multe obicte de uz casnic printre care cuţite, caserole, spatule, blendere, încercând astfel să răspunda la întrebările ce este curat şi ce nu, ce ne pune sănătatea în pericol şi ce este inofensiv.
Rezultatele sunt uimitoare, nu te-ai fi gândit, de exemplu, că o banală caserolă alimentară poate fi infestată cu E-coli sau listeria. Cercetătorii au căutat urme de E-coli, salmonella, listeria, spori de mucegai etc. Ce s-a descoperit? Un lucru destul de îngrijorător: într-o bucătărie, 25% dintre obiectele pe care le folosim la gătit sau depozitat alimente sunt infestate cu bacterii şi microbi periculoşi.
Care este motivul pentru care sunt atât de murdare? E simplu! Nu le curăţăm cum trebuie pentru că nu le dăm o foarte mare importanţă. Iată unde se ascunde pericolul din bucătăria ta!
Blenderul
Când vrem să pasăm fructe şi legume dar şi alimente folosim blenderul. Îl curăţăm şi îl spălam după fiecare utilizare însă există componente pe care se depun totusi resturi alimentare. În timp, acestea dezvoltă bacterii care, dacă nu sunt distruse, te pot îmbolnăvi.
Caserolele de plastic cu capac din cauciuc
Caserola se spală, însă capacul acesteia este prevăzut cu o bandă de cauciuc ce ajută la etanşarea recipientului. Această bandă conţine urme şi resturi alimentare, iar dacă nu este spălată bine, poate deveni un pericol pentru sănătate.
Prosoapele din material textil
Este recomandat să folosim prosoape de bucătărie din hârtie. Cele din material textil prezintă cam aceleaşi riscuri ca şi buretele de vase. Dacă dorim să le utilizăm, ar trebui ca acestea să fie spălate des, la temperaturi de 90 de grade Celsius sau chiar fierte.
Compartimentul de legume din frigider
Legumele şi fructele se depozitează în compartimentul special destinat lor din frigider fără a fi spălate. Pentru că nu este recomandat să le speli. Însă, acestea, din cauza unei manipulări incorecte şi neigienice, pot fi contaminate cu bacterii care ajung la tine în frigider. Iar, de acolo, pot ajunge în alimente şi în mâncăruri şi ne pot îmbolnăvi.
Cuţitele se spală dar, de cele mai multe ori, nu le uscăm ci le punem în stativul lor din lemn sau plastic ude. Ele stau, practic, într-un mediu umed, mediu care este propice dezvoltării de bacterii. Când folosim cuţitele, nu facem altceva decât să infestăm şi produsul alimentar pe care îl tăiem sau feliem: pâine, legume, fructe, carne etc. Sfat: curăţaţi atent şi stativul cel puţin o dată pe săptămână.
Buretele de vase.
Buretele de vase se schimbă o dată pe săptămână deoarece acesta reţine, pe de-o parte resturile alimentare, pe de altă parte umezeala. Dacă buretele este infestat cu E-coli, atunci cu siguranţă acestia vor infesta orice obiect pe care îl speli sau ştergi. Specialiştii vă recomandă să nu folosiţi un burete mai mult de o lună, chiar dacă acesta pare încă „funcţional".
Dacă nu curăţăm corect şi des aceste obiecte, riscăm să ne îmbolnăvim. Printre cele mai frecvente afecţiuni sunt cele digestive (provocate de exemplu de Ecoli), care se manifestă cu dureri de stomac, boli diareice dar pot da şi complicaţii mai grave.