Iată cine iese la pensie la 45 de ani!

Ultima actualizare:

    Datorită beneficiilor, tinerii  s-au bulucit să-şi depună CV-urile  la SRI, la Târgul de joburi Foto: Dorin Constanda
Datorită beneficiilor, tinerii s-au bulucit să-şi depună CV-urile la SRI, la Târgul de joburi Foto: Dorin Constanda

Nu toţi românii ies la pensie la 65 de ani! Sunt categorii speciale care se bucură de tihna bătrâneţii în floarea vârstei. Spre exemplu, poliţiştii şi militarii trec în rezervă la 52 de ani, în timp ce angajaţii SRI aşteaptă poştaşul de la 45 de ani.

Pensia tradiţională, la 65 de ani

Avem puţin peste 5 milioane de pensionari la sistemul asigurărilor sociale, care au parte de o pensie medie de 939 lei, calculată exclusiv pe baza contribuţiei pe care au achitat-o lunar în perioada activă şi a vechimii în muncă. Sunt pensionarii obişnuiţi, care ies la pensie la 65 de ani, respectiv 63 de ani, în cazul femeilor, după 40 de ani de contribuţie la stat, respectiv 35 de ani. Cum speranţa de viaţă a ajuns la 75 de ani în România, un vârstinc reuşeşte să încaseze pensie timp de aproximativ zece ani.  Asta înseamnă că pentru fiecare an de cotizaţie încasează bani de la stat trei luni, potrivit celor de la  riscograma.ro. Lor li se alătură alţi 154.000 de militari, poliţişti, SRI-işti şi SPP-işti. Mai exact, în 2016 erau 75.458 de beneficiari în cadrul MApN, 69.180 de la Ministerul de Interne şi 9.414 de la SRI. Însă, pentru ei lucrurile stau complet diferit.

Angajaţii SRI, cei mai avantajaţi

Din aceeaşi sursă aflăm că un pensionar special, militar sau poliţist iese la pensie la 52 de ani, după 27 de ani de contribuţie. Aceştia sunt echivalaţi la 40 de ani prin înmulţirea cu 1,5. Asta înseamnă că până la 75 de ani primeşte pensie 23 de ani, ceea ce se traduce în  zece luni de pensie pentru fiecare an de contribuţie efectivă. Un pensionar super-special, SRI-ist sau SPP-ist, iese la pensie la 45 de ani, după 20 de ani de contribuţie. Aceştia sunt echivalaţi la 40 de ani prin înmulţirea cu 2. Până la 75 de ani încasează pensie timp de 30 de ani, adică 18 luni pentru fiecare an de contribuţie efectivă.

Diferă şi modul de calcul

Şi nu doar vârsta de pensionare este diferită, ci şi modul de calcul. Pensia specială nu se calculează în funcţie de contribuţia la stat, ci reprezintă 80% din veniturile obţinute la final de carieră. Mai exact, 12 luni la alegere din ultimii cinci ani. Şi majorarea pensiei este diferită. Dacă un pensionar obişnuit trebuie să se mulţumescă cu indexarea punctului de pensie în funcţie de rata inflaţiei şi de creşterea salariului mediu pe economie, pensionarul special are parte de creştere ori de câte ori salariile din sistemul din care provine se majorează. Pensia medie a acestuia e de peste 3.200 de lei pe lună, potrivit unui calcul făcut de deputatul Andreea Paul.

Pensia minimă

1.022.168 de români primesc pensia minimă de 520 de lei pe lună. Beneficiarii sunt cei care nu au realizat stagiul complet de cotizare ori au muncit fără forme legale, astfel că vechimea lor e extrem de mică. Înainte de introducerea pensiei minime, în 2009, existau persoane care încasau lunar câţiva lei. Astfel că autorităţile au decis să-i ajute suplimentar  cu bani de la buget până la un plafon minim garantat.Guvernanţii promit că de la anul pensia minimă va creşte la 600 de lei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Fazile a Egiptului colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bani jpeg
zapada transfagarasan jpg
cheie usa istock jpg
index webp
roman mort spa jpg
sare epsom jpg
bani multi pensie jpg
contor energie electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net