Ieșean dat în judecată de sora sa din cauza unui share pe Facebook. Ce au decis magistrații
Neînțelegerile dintre doi frați au ajuns și pe rețelele de socializare, în cazul unei familii din Iași. Un bărbat a fost dat în judecată de propria soră din cauza unei postări denigratoare pe Facebook, iar judecătorii i-au dat dreptate femeii.
Cei doi fraţi nu se aflau în relaţii prea bune de mai multă vreme, mai ales după ce mama lor a murit. Bărbatul era supărat pe sora sa că nu i-ar fi acordat ajutor mamei lor cât părintele lor a fost în viaţă. Acesta a fost, de altfel, şi motivul postării pe Facebook prin care şi-a jignit sora, scrie adevarul.ro.
Povestea a început anul trecut, când femeia a publicat pe Facebook o fotografie de a sa. Câteva luni mai târziu, fratele său a distribuit postarea şi a scris, în plus, un mesaj: „Aceasta este una dintre asasinii mamei mele, se numeşte M.S. Aceasta este una din cele mai mari libertine care au existat vreodată”. În urma acestui mesaj, femeia s-a considerat jignită şi a făcut dovada în instanţă că cel care a postat mesajul denigrant a fost fratele său.
Daune morale în valoare de 40.000 de lei
Magistraţii de la Judecătoria din Hârlău i-au dat câștig de cauză femeii și au decis ca aceasta să primească daune morale de 4.000 de lei. „Instanţa este conştientă de importanţa libertăţii de exprimare într-o societate democratică şi de dreptul la imagine a persoanelor la care se referă aceste comunicări, apreciind că, prin postarea unui mesaj public, conţinând aprecieri jignitoare şi neprobate la adresa reclamantei, i-a fost afectată în mod negativ imaginea acesteia. Astfel, deşi pârâtul este nemulţumit de faptul că reclamanta nu a ajutat-o pe mama lor, în timpul vieţii acesteia, că nu ar fi contribuit în vreun fel la întreţinerea acesteia, că ar fi luat lucruri de la locuinţa ei, că ar fi agresat-o în urmă cu mai mulţi ani, că nu i-ar fi telefonat pentru a-i face urări la ziua de naştere, ori că ar fi luat partea unităţii spitaliceşti pe care reclamantul a acuzat-o de moartea mamei sale, nu rezultă de nicăieri că atitudinea acesteia ar fi generat moartea mamei părţilor sau, mai mult, că ea însăşi, împreună cu alte persoane (neindicate de către reclamant) ar fi ucis-o pe aceasta”, au precizat judecătorii ieşeni, care au constatat că jignirea bărbatului a avut loc într-un spaţiu public.
„Chiar dacă, sub aspectul personalităţii, este important nu doar ceea ce cred ceilalţi despre tine, reflectarea imaginii tale, alteritatea, ci şi propria ta subiectivitate, care poate fi atinsă prin adresarea unor expresii jignitoare, instanţa constată că astfel de expresii cu caracter jignitor la adresa sa au fost expuse de pârât în spaţiu public”, a mai argumentat instanţa. Sentinţa nu este definitivă.
Citește și:
Fraţii Păunescu și Dolănescu, campioni la război în tribunal