Încă un caz de variola maimuței, confirmat în România

Variola maimuței pare să se răspândească și în România destul de rapid. A fost confirmat, marți, 14 iunie, cel de-al doilea pacient pozitiv, în mai puțin de 24 de ore de la primul caz oficial depistat în țara noastră.

Pacientul este un bărbat de 32 de ani, care s-a prezentat la o clinică medicală din București, săptămâna trecută, anunță Antena 3.

Ambele cazuri sunt din Capitală

Analizele de laborator au confirmat suspiciunea de variola maimuței. Din fericire, starea pacientului este bună și acesta va rămâne în izolare. Așa cum se întâmplă în astfel de cazuri, a fost declanșată ancheta epidemiologică pentru identificarea și testarea contacților direcți.

Luni, 13 iunie, Ministerul Sănătății a emis un comunicat în care a transmis că în România a fost depistat primul caz de îmbolnăvire cu variola maimuței.

Citește și: Primul caz de îmbolnăvire cu variola maimuței în România

Rezultatul pozitiv a ieșit la iveală în urma efectuării testelor de laborator amănunțite. Primul pacient român infectat este un tânăr de 26 de ani din Capitală. Starea acestuia este bună, iar medicii îi aplică un tratament simptomatic, în izolare.

De la începutul lunii mai, numeroase țări europene au început să raporteze cazuri de variola maimuței. Deși mortalitatea e mai mică decât în cazul variolei clasice, experții OMS sunt cât se poate de îngrijorați de noul pericol.

Organizația Mondială a Sănătății e în alertă

Acesta nu este un eveniment obișnuit. În afară de unul, toate celelalte cazuri raportate recent nu au călătorit într-o zonă endemică”, arată OMS într-o informare remisă publicului pe acest subiect.

Variola maimuței este o infecţie virală rară, cu infectare umană accidentală, care apare, de obicei, în principal în anumite părți din Africa Centrală şi de Vest în urma contactului cu rezervorul animal. De asemenea, se poate răspândi de la persoană la persoană. 

Ce îi îngrijorează pe experți e faptul că, de regulă, această boală nu apare în statele occidentale. 

Din fericire, boala este de obicei ușoară și majoritatea celor infectați se vor recupera în câteva săptămâni, fără tratament. 

Citește și: 10 lucruri importante despre variola maimuţei 

În completarea comunicatului OMS, Ministerul Sănătății arată că orice persoană care în perioada aceasta prezintă o erupție cutanată neobișnuită ar trebui să consulte medicul, întrucât e posibil să fi intrat în contact cu virusul. 

Pe lângă apariția erupțiilor cutanate, bolnavul mai poate avea febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflaţi şi leziuni la nivelul gurii şi ochilor.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

cub ionita si viorica de la clejani (1) png
colaj loredana groza jpg
cub cub anamaria prodan laurențiu reghecampf png
Athos Salome jpg
florin zalomir
cub cristian arsinel png
Funeralii Alexandru Arșinel FOTO Inquam / George Călin
foto 1 bec economic jpg
Ana de Armas foto profimedia 0712797429 jpg
Gazprom FOTO Shutterstock
image
image
image
image
colaj mormant elisabeta a II-a
florin zalomir
calendar ortodox 2021 04 octombrie sfantul mucenic ierotei episcopul atenei png
gaze Sursă foto: Profimedia
index webp
foto 1 bec economic jpg