Insula fantomă din România. Ar fi rivalizat cu vacanțele din Grecia și Turcia, dacă nu ar fi fost aruncată în aer de Ceaușescu

Ultima actualizare:

Puțini sunt care știu că în România a existat o insulă asemănătoare la frumusețe cu cele din Grecia, care a fost inundată de nimeni altul decât Nicolae Ceaușescu.

Insula fantomă din România a fost dinamitată de Ceaușescu! Foto: colaj/captură youtube
Insula fantomă din România a fost dinamitată de Ceaușescu! Foto: colaj/captură youtube

Cel mai probabil, dacă această insulă ar fi existat în ziua de astăzi, mulți dintre români, nu ar mai fi părăsit țara să se ducă în locații exotice.

Până în anul 1970, atunci când a fost dinamitată, aproape de Orșova exista un loc superb unde locuiau oameni care se bucurau de peisaje superbe.

În cărțile de istorie scrie că teritoriul a fost cucerit cu milenii în urmă de către Hercule, după ce l-a învins pe Geryon, iar sultanul Kaleh s-a izolat aici cu soția lui, Ada, vrăjit fiind de frumusețea ei.

Aceasta din urmă, din păcate, Ada nu a rezistat să stea singură pe insulă, așa că a ales să se sinucidă, aruncându-se în Dunăre, la scurt timp după ce a ajuns.

Dacă ar mai fi existat acum, insula Ada Kaleh, ar fi fost cu siguranță una dintre cele mai importante atracții pentru românii care acum aleg să plece în fiecare vacanță în Turcia sau Grecia.

De ce a inundat Nicolae Ceaușescu insula Ada Kaleh

În 1970, Nicolae Ceaușescu a ordonat construirea hidrocentralei Porțile de Fier I, care nu se putea face decât dacă se inundau localitățile de pe malul Dunării. Atunci, toți locuitorii au fost obligați și să se mute în alte părți peste noapte.

Înainte să dispară complet de pe fața pământului, insula Ada Kaleh era localizată la 3 km de orașul Orșova, se întindea pe 1, 7 kilometri, avea o lățime de 500 de metri și era acoperită de nisip și de pietriș.

În perioada anilor ’60 și ’70 trăiau în zonă în jur de 600 de turci, buni negustori și care vindeau delicatese turcești, ulei de trandafir, tutun, parfum sau bijuterii.

Atunci, tot din ordinul lui Ceaușescu, locuitorii de origine turcă au primit pașapoarte și au plecat în Turcia. Dar o parte a preferat să rămână tot în România și a sperat în repetate rânduri că se va găsi o modalitate prin care să revină acolo unde s-a născut.

Insula a fost vizitată de multe „vedete” ale vremii

Primi care au menționat despre existența acestei insule au fost cavalerii teotoni, în 1430. Pe atunci se numea Saan și avea doar 200 de locuitori. În epoca modernă i s-a stabilit denumirea de ”Ada Kaleh” sau ”cetatea de pe insulă”. Din 1878, locul a fost dominat de turci, deși până în 1920 a fost sub administrare austro-ungară.

Pe insula Ada Kaleh accesul se făcea doar cu ajutorul bărcilor, iar printre românii care au vizitat-o se află nume istorice precum: Regele Ferdinad, Regele Carol al II-lea sau Nicolae Iorga. Despre Regele Carol al II-lea se spune că a gustat pe insulă o cafea la nisip. Și familia regală britanică a fost în vizită acolo.

Acum, superba insulă există numai în poze. În fotografii se pot observa ziduri grose ale fortificațiilor, picturi, două turnuri de veghe, poduri suspendate sau porți grele.

„Am fotografiile. […] Altceva n-am de la Ada-Kaleh. Nu mai am altceva, nu mai am! Tabloul de la mamea mea, și fotografii… Ada-Kaleh-ul o să-l visez când am să mor! Ăsta a fost Ada-Kaleh-ul nostru! S-a dus, s-a înecat, nu mai este nimic!

Când pleci spre Orșova, numai un stâlp de lumină se vede. Cum să spun? Cum e ăsta de-afară de la noi, la lumină, la stradă. Așa un stâlp este! Au lăsat stâlpu’ ăla ca să se vadă unde a fost Ada-Kaleh-ul.”, a spus un locuitor, potrivit Historia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
sare epsom jpg
trandafiri pixabay jpg
Facerea Adam Capela Sixtina Michelangelo jpg
balonare jpg
bancomat pexels jpg
Poluare FOTO Shutterstock jpg
Mihai viteazul si doamna velica
aeroport pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net