Iohannis: "Noua majoritate parlamentară nu a făcut încă nimic"
Președintele Klaus Iohannis a ținut o conferință de presă marți, 17 ianuarie. Printre subiectele de pe agenda sa au fost trecerea în rezervă a generalului Florian Coldea, al doilea om din SRI, dar și felul în care majoritatea parlamentară formată din PSD-ALDE "a intrat în pâine" și despre drumul pe care ar trebui să-l aleagă partidele în raport cu serviciile secrete.
Klaus Iohannis a decis eliberarea din funcție a lui Florian Coldea și trecerea lui în rezervă. Președintele nu a ezitat "să înțepe" coaliția parlamentară PSD-ALDE, despre care a afirmat că nu a făcut nimic notabil deocamdată, în afară de autoatribuirea unor funcții în comisii și votarea unor promisiuni făcute în campania electorală.
"Noua majoritate parlamentară va trebui să dovedească, în speța securității naționale și a amnistiei și grațierii, dacă este matură sau mai are de lucru. Încă nu știm ce fel de majoritate vom avea. Încă nu a făcut nimic: și-au votat câteva promisiuni populiste din campania electorală, dar asta a fost ușor. Vom avea o majoritate care vrea să dovedească că face jocurile în Parlament și vrea să albească dosarele celor incriminați sau vom avea o majoritate matură, care înțelege că România este numai una și care va veni lângă președinte, pentru ca împreună să garanteze securitatea națională, statul de drept și să dovedim că România este sigură pentru cdetățenii ei și că este puternică în corul celorlalte națiuni?!Eu îmi doresc o majoritate matură și o aștept", a spus președintele Klaus Iohannis.
"Nu se poate ca un singur partid să definească cum se face controlul parlamentar asupra serviciilor"
Acesta a adăugat că există două linii care trebuie clarificate: despre cum se referă serviciile secrete la politicieni, dacă este bine să se ameste în politică și, cel de-al doilea, dacă și cât de mult ar trebui să se implice politicienii în activitatea serviciilor secrete: "Dacă vrem servicii secrete care să-și facă treaba bine și politicieni liniștiți și mulțumiți de cum relaționează cu serviciile secrete, e nevoie de un control parlamentar clar, eficient și transparent. Nu se poate ca un singur partid să definească cum se face controlul parlamentar asupra serviciilor. E nevoie de negocieri puternice între putere și opoziție, de implicarea și unora și altora în aceste comisii. Toți românii vor ca serviciile secrete să facă partea lor în garantarea securității naționale. E nevoie de îmbunătățirea a 12 legi din domeniul securității naționale, iar jumătatea se referă la munca serviciilor secrete, cu scopul de a-și face treaba mai eficientă și mai bine coordonată", a mai adăugat șeful statului.