Ion Iliescu, urmărit penal în dosarul Mineriada. Este acuzat de infracțiuni contra umanității

Ultima actualizare:

Ion Iliescu, fostul președinte al României, este urmărit penal pentru infracțiuni contra umanității în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Procurorii militari au mers vineri la domiciliul său pentru a-i aduce la cunoștință calitatea pe care o are în acest dosar.

Ion Iliescu. Foto: arhiva.
Ion Iliescu. Foto: arhiva.

Ion Iliescu este urmărit penal sub aspectul săvârșirii de infracțiuni contra umanității

Dosarul cunoscut sub numele de "Mineriada din 13-15 iunie 1990" a implicat acțiuni violente și represive îndreptate împotriva manifestanților din Piața Universității din București. Potrivit informațiilor transmise de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, acțiunile desfășurate în această perioadă au avut un impact grav asupra populației civile, inclusiv pierderea de vieți omenești și vătămări grave.

În comunicatul oficial, procurorii menționează că Ion Iliescu este urmărit penal sub aspectul săvârșirii de infracțiuni contra umanității, în variantele prevăzute de lege. Aceste acuzații vin în urma unei ample investigații, iar Iliescu este una dintre persoanele vizate pentru rolul său în evenimentele violente din iunie 1990.

Mineriada din 1990 a fost marcată de violențe extreme

Alți oficiali și persoane implicate în conducerea statului la acea vreme au fost deja puși sub acuzare în aceeași cauză. Printre aceștia se numără fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu și alții. Acuzațiile vizează infracțiuni grave împotriva umanității, inclusiv ucidere, vătămare corporală și privare ilegală de libertate, scriu cei de la Adevărul.

Mineriada din 1990 a fost marcată de violențe extreme împotriva manifestanților și a populației civile, acțiuni care au fost condamnate pe plan internațional ca fiind grave încălcări ale drepturilor omului și ale principiilor umanitare.

Ion Iliescu și ceilalți suspecți implicați în acest dosar vor trebui să facă față procesului penal și vor fi chemați să răspundă în fața justiției pentru faptele pe care li se impută. Procurorii continuă investigațiile pentru a aduce la lumină toate aspectele legate de aceste evenimente tragice din istoria recentă a României.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Bani castig FOTO Shutterstock jpg
cimitir animale jpg
pensie jpeg
cuie jpg
serghei mizil 0 jpeg
image png
Gheorghe Ştefănescu este considerat cel mai mare mafiot al regimului comunist  A sfârşit împuşcat FOTO Adevărul jpg
gaura Antartica jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net