Joia Mare, din Săptămâna Patimilor. Semnificație, obiceiuri și tradiții în această zi

Ultima actualizare:

Creștinii ortodocși au intrat în Săptămâna Patimilor, iar mulți dintre ei respectă cu sfințenie tradițiile și obiceiurile din această perioadă. Iată care sunt orânduielile bisericești pentru Joia Mare din Săptămâna Patimilor!

Joia Mare din Săptămâna Patimilor: Crucea este scoasă în naosul bisericilor
Joia Mare din Săptămâna Patimilor: Crucea este scoasă în naosul bisericilor

Ce semnificație are Joia Mare din Săptămâna Patimilor

În fiecare dintre bisericile ortodoxe sunt oficiate slube speciale, fiecare dintre ele cu un mesaj aparte, de luni până vineri, în timpul Săptămânii Patimilor. Ele poartă numele de denii. 

Citește și: Postul din Săptămâna Mare. Ce reguli de conduită trebuie să urmeze creștinii 

Joia Mare este una dintre cele mai importante zile din cadrul Săptămânii Patimilor. Este ziua care amintește de momentul Cinei de Taină, în timpul căreia Iisus Hristos cinează alături de apostolii săi, cu ocazia Paștelui evreiesc. Înaintea mesei, le spală picioarele și le spune că unul dintre ei l-a trădat. În timpul Cinei de Taină, Iisus instituie, în mod indirect, Sfânta Taină a Împărtășaniei, iar vinul și anafura devin simbolul sângelui și trupului Mântuitorului. 

După Cina cea de Taină, Iisus pornește spre Grădina Ghetsimani pentru a se ruga. Din acest loc, este ridicat de farisei și prezentat în fanța lui Pontiu Pilat pentru a fi judecat pentru acuzațiile care i-au fost aduse. 

Joia Patimilor este închinată amintirii a patru evenimente deosebite din viața Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pilda de smerenie, Cina cea de Taină la care Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii, rugăciunea arhierească și începutul patimilor prin vinderea Domnului. Specifică deniei de joi seara este citirea celor 12 Evanghelii și scoaterea Sfintei Cruci în naosul bisericilor din întreaga țară. 

Ce tradiții și obiceiuri sunt în Joia Mare

În Joia Mare se vopsesc ouăle roșii, iar în Sâmbăta Mare vor fi coapte pasca și cozonacul. În cursul zilei de joi, mulți ortodocși țin post cu mâncare uscată, iar cei care au ținut post au posibilitatea de a primi Sfânta Împărtășanie.

De altfel, creștinii ortodocși nu ar trebui să consume urzici și oțet. Potrivit Testamentului, atunci când era răstignit, Iisus a fost bătut cu urzici pentru a fi torturat, iar atunci când a cerut apă, nu a primit în schimb decât oțet. Așadar, conform obiceiurilor populare, oțetul și urzicile sunt interzise consumului în Joia Mare. 

Rugăciunea din Joia Mare

 Iată rugăciunea pentru Joia Mare, conform portalului crestinortodox.ro.

„Părintele Meu, de este cu putință, treacă de la Mine paharul acesta, dar nu precum voiesc Eu, ci precum voiești Tu“ (Matei 26, 39).

Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă, cu ucenicii Tăi, şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut! Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale Cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit zicând: Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul şi Sângele Meu, pentru ca să se ierte păcatele voastre".

 „Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărăţesti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre, ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi".

„Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi, ca să-mi plâng păcatele. Darul Tău cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima şi sufletul meu, ca aşa, cu vrednicie, cu curăţie şi cu umilinţă să mă împărtăşesc cu Sfintele Tale Taine, acum şi în timpul morţii mele, iar în ora despărţirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nicio frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească. Ajută-mi, Doamne, ca să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt. Amin”.

Vezi și: Iată semnificația fiecărei zile din Săptămâna Patimilor 

Denia din Joia Mare

Joia Mare din Săptămâna Patimilor este cunoscută ca ziua în care se citesc cele 12 Evanghelii și se scoate Sfânta Cruce în naosul bisericilor. Aducerea Sfintei Cruci și plasarea ei în naosul bisericii are loc după ce preotul va citi Evanghelia a Cincea și va intona „Astăzi S-a spânzurat pe lemn Cel Ce a întins pământul pe ape". 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
amuleta jpg
rit vechi1 jpg
terci cu legume jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net