Lunea Mare, din Săptămâna Patimilor. Semnificație, tradiții și obiceiuri în această zi

Iată că am intrat și în Săptămâna Patimilor, una dintre cele mai importante săptămâni pentru credincioșii ortodocși din întreaga lume, o săptămână care ne face mereu să ne întoarcem la valorile creștine și să le prețuim din ce în ce mai mult. 

Ce semnificație are Lunea Mare
Ce semnificație are Lunea Mare

Totuși, această zi este una foarte importantă, fiind plină de tradiții și obiceiuri pe care credincioșii din întreaga lume trebuie să le respecte pentru a se bucura de o săptămână sfântă și bucurii pe parcursul întregului an.

Ce semnificație are Lunea Mare din Săptămâna Patimilor

Săptămâna Mare este cunoscută și drept săptămâna Patimilor Mântuitorului, perioadă în care creștinii se spovedesc și-și purifică sufletul pentru întâmpinarea Învierii lui Iisus Hristos și pentru a primi Sfânta Împărtășanie. 

Prima zi de Săptămâna Patimilor este una de introspecție și de pregătire spirituală pentru Învierea Domnului, fiind prima zi în care Iisus a pătimit pentru păcatele noastre, aflată imediat după Duminica Floriilor. 

Citește și Postul din Săptămâna Mare a Paștelui. Ce reguli de conduită trebuie să respecți

Pregătirea spirituală a ortodoxiei nu se rezumă doar la o revenire duhovnicească a credincioșilor, chiar și în Biserică, preotul aduce în față icoana lui Iosif, care a fost vândut de către frații săi, în Egipt. În timpul Liturghiei, preotul o să citească toată istoria lui Iosif, deoarece amintește de modul în care Iisus Hristos a fost vândut de către Iuda. 

Ce tradiții și obiceiuri sunt în Lunea Mare

Lunea Mare este momentul în care casele credincioșilor ar trebui să treacă printr-o curățenie generală, moment în care toate hainele ar trebui scoase la aerisit, când rufele trebuie să fie spălate și călcate, iar toate lucrurile stricate din casă ar trebui să fie reparate. 

Se spune că această curățenie se face, pentru a scoate din casa credincioșilor toate relele din această iarnă, moment în care se văruiește și se spală toate hainele.

O vorbă din bătrâni spune că se fac astea, ca „să nu te prindă Paştele în necurăţenie, că te blesteamă casa!”.

Așadar, fiind începutul unei perioade de o încărcătură spirituală imensă, credincioșii țin până sâmbătă noaptea post, iar un bună parte din credincioși aleg să ajuneze pe parcursul acestei perioade, să nu mănânce nimic de la răsărit până la apus. 

De asemenea, în această perioadă sfântă, credincioșilor le este recomandată abstinența conjugală.

Rugăciuni din Lunea Mare

Pentru o perioadă în care sufletelor credincioșilor se pregătesc pentru cel mai important eveniment creștinesc al acestui an, rugăciunile în Lunea Mare joacă un rol foarte important în viața fiecărui creștin care dorește o pregătire sufletească mult mai mare pentru Sfânta Împărtășanie și Învierea Mântuitorului. 

“Doamne Iisuse Hristoase, cu adâncă umilință recunosc și mărturisesc, că în toată ziua păcătuiesc contra iubirii Tale Dumnezeiești. Deci, astăzi, că este luni și începutul săptămânii, mă rog cu umilința îndurării Tale celei mari: iartă-mi păcatele cele de voie si fără de voie, și-mi ajută să pun început bun și să port mai multă grijă de sufletul meu, pentru care ai răbdat atâtea dureri la Sfanta Ta Răstignire! 

Vezi și Rețetele de succes ale Elenei Merișoreanu pentru masa de Paște: „Le fac în stilul meu, ies altfel pentru că pun mirodenii multe”

O Doamne, astăzi, îți dau sufletul si trupul meu si voința mea, rugându-Te să fie voia Ta cu mine, după buna plăcere a Ta. Pedepseste-mă Doamne, după îndurarea Ta, în această lume, iar nu în cealaltă viață. Și iartă pe cei vii și pe cei răposați, pentru rugăciunile Sfintei Tale Biserici, si pe toți ne învrednicește de mărirea Ta în Rai.

 La aceasta pun mijlocitori pe Sfinții Tăi îngeri, catre care zic: O, cereștilor ajutători și păzitori ai oamenilor, vouă mă închin și vă mulțumesc, pentru ajutorul si conducerea ce ne-o dați în toate zilele nouă, nevrednicilor și păcătoșilor. Scutiți-mă de vrăjmașii cei văzuți și nevăzuți, ca să nu mai păcătuiesc de acum înaintea Dumnezeului meu! 

Învredniciți-mă să vă văd la moartea mea, stând în jurul meu și să duceți sufletul meu în cer, ca să se închine măririi Fetei lui Dumnezeu, iar vouă să vă mulțumesc acolo, pentru purtarea de grijă ce ați avut pentru mine si binele vostru să-l spun cu glas neîncetat în veci. Amin.”, potrivit recomandărilor cretinortodox.ro

Denia din Lunea Mare

Denia din Lunea Mare la transmite credincioșilor că Iisus se adresează tuturor oamenilor, îndemnându-i să folosească în mod roditor fiecare moment al vieții lor. Așa cum a relatat și Evanghelistul Luca, această pildă simbolizează că Iisus Hristos răsplătește totdeauna binele și pe cei care-l fac. 

Deoarece omul de rând nu știe când va fi sfârșitul vieții sale, acesta trebuie pregătit în permanență pentru o viață creștină ce abundă de fapte bune și evlavie, care să fie receptiv la așteptările lui Dumnezeu și la necazurile oamenilor, căci smochinul din Denia din Lunea Mare reprezintă omul, iar smochinele sunt roadele faptelor sale bune. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Prințesa Kate (1) jpg
rugaciune jpg
image png
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net