Ce să mănânci în postul Paștelui 2022. Idei de alimente delicioase și sănătoase

Ultima actualizare:

Postul Paștelui 2022 este unul special, dat fiind că prețurile la alimente în România este în creștere, iar alegerea alimentelor care să nu-ți afecteze profund buzunarul este o luptă foarte grea.

Alimente pe care le poți consuma în Postul Paștelui 2022
Alimente pe care le poți consuma în Postul Paștelui 2022

Totuși, nu trebuie să te lași descurajat. Cu doar câțiva lei, o să poți să-ți faci o masă de post fără să dai foarte mult pe alimentele de care ai nevoie pentru o așa masă bogată.

Ce să mănânci în postul Paștelui 2022

Fructele și legume

Aceste alimente sunt printre primele alimente la care trebuie să te întorci de fiecare dată când ai nevoie de ceva proaspăt, fiert sau copt la cuptor. Fructele și legumele sunt sățioase, fiind foarte bogate în micronutrienți și macronutrienți. Vitaminele din aceste alimente au un conținut bogat de oligoelemente. Acestea conțin iod, fier și proteine vegetale, dar și un conținut bogat de minerale. 

Oleaginoasele

Când zici „oleaginoase”, trebuie să te gândești la migdale, alune de pădure și chiar nuci. Poți să îți iei toate mineralele esențiale de care ai nevoie chiar din acestea, fiind foarte bogate în proteine, fibre, vitamine și grăsimi esențiale. 

Vezi și Calendar ortodox 2022, aprilie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

Fructele uscate

Dacă ai nevoie de ceva bogat în carbohidrați și de o sursă importantă de fibre, poți oricând să încerci fructele uscate, printre care se numără gojile, smochinele, caisele, prunele, curmalele și piersicile. 

Fasolea, năutul și lintea

Cât despre o sursă bogată de proteine vegetale și vitamina B, poți oricând să apeleze la mâncărurile bazate pe fasole, năut și linte, mai ales dacă poți să adaugi și un sos de roșii, pentru a crește nivelul de absorbție a fierului de către organism.  

Vitamine și minerale esențiale în dietă

Lipsa alimentelor de origine animală ne poate afecta grav modul în care organismul nostru funcționează, mai ales dacă obișnuiam să avem o dietă hiperproteică de origine animală.

Așadar, aceste lipsuri ce veneau prin mâncarea de origine animală trebuiesc înlocuite. 

În primul rând, trebuie să avem grijă de cele trei puncte importante ale unei diete: un raport corect între macro și micronutrienți. Așadar, o dietă bazată pe proteine vegetale ne poate asigura, indirect, și aportul necesar de vitamine și minerale de care corpul nostru are nevoie în fiecare zi. 

Cât despre nevoia esențială de energie, o să fii nevoit să mănânci alimente bogate în carbohidrați, printre care, așa cum am enumerat, se află chiar și fructele uscate, pe care le poți mânca fără remușcări. 

Idei de meniu pentru post

Cât despre o masă de post care să respecte raportul dintre mineralele de care avem nevoie și proteinele, carbohidrații și grăsimile de care avem nevoie în fiecare zi.

Așadar, o listă cu idei de mese de post te poate ajuta în alegere cinei pentru ziua următoare. 

  • Mâncare de mazăre de post
  • Tocăniță de cartofi, de post
  • Supă cremă de legume
  • Prăjitură cu măr, fără zahăr
  • Salata cu avocado
  • Piure de cartofi

Poți să mănânci pește în post?

Postul ortodox are în vedere renunțarea la alimentele de origine animală și consumarea, în mod explicit, a alimentelor ce au origine vegetală. 

Totuși, pentru iubitorii de pește, Biserica Ortodoxă are în vedere mai multe zile din timpul postului în care s-a rânduit de către Sfinții Părinți să se facă dezlegare la pește, perioadă care este marcată și în Calendarul Ortodox lunar. 

Citește și Zile libere de Paște 2022. Când pică Paștele și la câte zile libere au dreptul angajații

Tradiția ortodoxă mai arată că oamenii mănâncă pește, deoarece este alimentul pe care și Iisus Hristos l-a mâncat.

„După Înviere, Iisus a mâncat peşte fript şi fagure de miere ca să-şi încredinţeze ucenicii că a Înviat.”, a zis părintele Tudorache

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Joseph Maroon01 jpg, FOTO facebook/Joseph Maroon
image
image
image
image
image
image
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net