Jurma: „Am stat în casă cu fiul pozitiv, dar nimeni din familie nu s-a infectat”

#Coronavirus
Ultima actualizare:

De la începutul pandemiei, dr. Octavian Jurma scrie despre COVID-19, studiază, face prognoze și ne avertizează în legătură cu pericolul acestei boli. Iată că de ce i-a fost mai frică n-a scăpat! Virusul a ajuns și în căminul lui. Fiul cel mare s-a infectat la școală, astfel că toată familia a intrat în carantină. Deși au stat cu toții în aceeași casă, nimeni altcineva nu s-a infectat. Secretul a constat în respectarea câtorva reguli simple.

Octavian Jurma, medic și cercetător
Octavian Jurma, medic și cercetător

„Momentul acela în care statistica devine realitate a ajuns și la noi în familie. Băiatul nostru cel mare, elev în clasa a XI-a, s-a infectat. Azi ne-a trezit dimineața pentru niște simptome ușoare, l-am testat și e pozitiv. Ne-am testat toată familia și suntem negativi, însă șansele să rămânem negativi sunt mici. Guvernul a refuzat să ne permită să ne retragem copiii în case în fața valului de infectări, astfel încât să facă școală online, sănătoși, de acasă. Prin urmare, îi trimite infectați acasă, astfel încât să facă școală online  bolnavi de acasă. Găsiți voi logica prin care online bolnav e mai bine decât online sănătos”, scria, supărat, în urmă cu o săptămână, medicul și cercetătorul timișorean Octavian Jurma.

În toți acești doi ani de pandemie a luat măsuri draconice pentru a-și proteja familia de infectare. El a trecut printr-un cancer, locuiesc cu doi bunici vulnerabili, știe foarte bine ce efecte devastatoare poate lăsa coronavirusul în organism, astfel încât a făcut tot ceea ce e omenește posibil pentru a nu se întâlni cu virusul. Erau cu toții vaccinați, inclusiv cu doza booster. „Școala copiilor rămăsese singura poartă de intrare a virusului în casa noastră”, spune Jurma. Dar inevitabilul s-a produs. Fără panică, s-a mobilizat rapid și a implementat un set de reguli, în familie, pentru a limita infectarea.

Au purtat cu toți măști FFP2 în spațiile comune

„Imediat pe Victor (17 ani) l-am trecut în izolare, în propria cameră, și l-am învățat să aerisească un minut înainte de a deschide ușa pentru a merge la baie, la bucătărie. De fiecare dată ieșea cu mască. De altfel, noi toți am purtat mască FFP2 în spațiile comune. Nu am mai stat împreună la film, la masă. Chiar dacă Omicron e extrem de contagios, am decis să luăm niște măsuri de bun simț”, ne-a declarat Octavian Jurma la ieșirea din carantină.

Iată că aceste măsuri au dat rezultate. În toată această perioadă, nimeni din familie nu s-a infectat. „Ne testam cu toții odată la două zile și rezultatul a fost mereu negativ”, spune medicul. A contat și faptul că băiatul cel mare făcuse și el doza booster cu trei săptămâni înainte. „Poți să te infectezi după booster, dar simptomele sunt extrem de ușoare și, în plus, ești mai puțin infecțios. Victor, într-adevăr, a făcut o formă foarte ușoară de boală și nici nu a emis așa mult virus. Se pare că masca, plus distanțarea, plus faptul că suntem vaccinați ne-a protejat de infectare. Azi a făcut boosterul și băiatul cel mic, de 14 ani”, a povestit pentru Click! Octavian Jurma.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net