La ce întrebări vor fi chemați de către Nicușor Dan să răspundă locuitorii din București, la referendumul din 24 noiembrie

În data de 24 noiembrie 2024, odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale, bucureștenii vor fi chemați la urne pentru a răspunde la un referendum local inițiat de primarul general Nicușor Dan. Trei întrebări importante, care vizează organizarea administrativă a orașului, vor fi puse locuitorilor Capitalei, iar rezultatele acestui referendum ar putea influența semnificativ modul în care sunt gestionate fondurile și dezvoltarea urbanistică în București.

Nicușor Dan cheamă Bucureștenii la referendum. Foto: arhiva.
Nicușor Dan cheamă Bucureștenii la referendum. Foto: arhiva.

Cele 3 întrebări de la referendum

Iată care sunt cele trei întrebări la care vor trebui să răspundă bucureștenii pe 24 noiembrie, la referendum:

- Sunteți de acord ca primarul general al municipiului București să emită autorizațiile de construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?

- Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria municipiului București și primăriile de sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?

- Sunteți de acord ca Primăria București să finanțeze și să implementeze un program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București?

Pentru fiecare întrebare, bucureștenii vor primi câte un buletin de vot, iar răspunsurile vor influența deciziile administrative și financiare ale orașului.

Ce rol are referendumul din București

Referendumul a fost inițiat de primarul Nicușor Dan și aprobat de Consiliul General al Municipiului București, iar scopul acestuia este de a ajusta structura administrativă și bugetară a Capitalei. Potrivit primarului, întrebările sunt legate de două aspecte majore ale administrației locale:

Repartizarea taxelor și impozitelor: De ani de zile, există o discrepanță între atribuțiile Primăriei Capitalei și cele ale primăriilor de sector, dar și între banii primiți de fiecare entitate. Primarul susține că Primăria Capitalei primește mai puțini bani decât este corect, ceea ce limitează capacitatea sa de a implementa proiecte mari necesare dezvoltării orașului.

Competența în emiterea autorizațiilor de construire: În prezent, autorizațiile de construire sunt emise de Primăria Capitalei doar pe zonele protejate, iar restul orașului intră sub competența primăriilor de sector. Nicușor Dan consideră că este esențial ca primarul general să aibă autoritatea de a emite autorizațiile de construire pentru întreg orașul, pentru a asigura un control mai bun al dezvoltării urbane și pentru a combate haosul urbanistic care afectează traficul și infrastructura orașului.

Care sunt costurile referendumului?

Costurile estimate pentru organizarea referendumului se ridică la aproximativ 7 milioane de lei, o sumă care va fi alocată pentru logistica și desfășurarea procesului electoral. De asemenea, Nicușor Dan a subliniat că, în prezent, banii colectați din taxele și impozitele bucureștenilor sunt distribuiți conform legii bugetului de stat, iar o schimbare a acestui sistem va depinde de rezultatul referendumului.

Ce se întâmplă după referendum, dacă bucureștenii vor vota „da”

În cazul în care referendumurile vor fi aprobate de majoritatea cetățenilor, schimbările vor fi implementate începând cu bugetul pe anul 2025, după ce Parlamentul va analiza și va adopta eventualele modificări. Dacă vorbim despre competența de a emite autorizațiile de construire, modificările legislative ar putea intra în vigoare după sesiunea parlamentară din începutul anului 2025.

În final, va fi rolul Parlamentului să decidă dacă va integra aceste modificări în legislație, iar implementarea lor va depinde de voința politică a autorităților centrale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
podul de piatra baile herculane jpg
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
kaufland jpg
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
tramvai lego profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net