Moldovenii vor în UE! Diaspora a răsturnat rezultatele referendumului

Ultima actualizare:

Duminică, au avut loc alegerile prezidențiale în Republica Moldova, dar și un referendum cu privire la aderarea la UE. Maia Sandu a ajuns în turul doi, cu peste 15 puncte procentuale în fața rivalului său Alexandr Stoianoglo. Însă, rezultatele referendumului au fost inițial extrem de confuze.

Mai multi cetățeni moldoveni fotografiați în timp ce votau. Octombrie 2024
Moldovenii au ieșit la vot duminică (foto: Profimedia)

S-a crezut la început că tabăra care a votat „NU” era în avantaj, dar rezultatele s-au inversat datorită votului masiv pro-UE din diaspora. Astfel, luni după-amiază, după centralizarea a 99.10% din procesele verbale, tabăra pro-europeană a condus referendumul privind aderarea la blocul comunitar cu peste 11.000 de voturi. Cei care au votat „DA” au ieșit în avantaj, cu 50,41%, cealaltă tabără având 49,59%.

Vorbim de o victorie la limită a pro-europenilor din Moldova, iar Rusia a acuzat o creștere greu de explicat a voturilor „pro-UE”. 

Peste 50% dintre moldoveni au ieșit la vot

Deși pro-rușii au îndemnat la boicot, aproximativ 52% dintre moldoveni au ieșit la vot pentru alegerea președintelui țării și peste 50% au votat și la referendumul pentru aderarea la UE.

Deputatul european Siegfried Mureşan (PPE / PNL), preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relaţiile cu Republica Moldova, a explicat luni că rezultatul referendumului va determina Uniunea Europeană să accelereze procesul de aderare a Republicii Moldova.

„Rezultatul strâns al referendumului nu înseamnă că Moldova este divizată, ci înseamnă că, în ciuda propagandei şi a implicării masive a Federaţiei Ruse, oamenii au găsit puterea de a alege Europa”, a subliniat Siegfried Mureşan într-o postare pe Facebook. 

Rezultatul alegerilor urmează să fie validat sau invalidat de Curtea Constituţională, potrivit news.ro. „Legea se consideră adoptată dacă pentru aceasta a votat majoritatea cetăţenilor care au participat la referendum. Comisia va prezenta Curţii Constituţionale un raport despre cum s-au desfăşurat alegerile. […] În termen de zece zile, Curtea Constituţională va confirma sau va infirma rezultatele plebiscitului”, a declarat Angelica Caraman, preşedinta CEC.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Nicolae al României Alina și Eliabeta Karina profimedia 0703687052 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Cetatea medievală Orăștie  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL jpg
herd 6554180 1280 jpg
Spania jpg
img jpg
calorifer foto shutterstock 1523338310 jpg
bar pexels jpeg
mario iorgulescu jpeg
Cele mai frumoase staţiuni din Spania: plaja Cala D'Hort din Ibiza jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net