„Legea 2 Mai” a fost adoptată! „Nu poţi să distrugi vieţi şi după să umbli liber pe străzi"

Camera Deputaţilor a aprobat, în rolul său de autoritate decizională, proiectul propus de către Partidul Liberal, cunoscut sub numele de „Legea 2 Mai”, care stipulează că infractorii implicați în traficul de droguri de risc ridicat nu vor mai putea beneficia de suspendarea pedepselor.

Scopul proiectului de lege este pedepsirea mai aspră a traficanților / foto: arhiva
Scopul proiectului de lege este pedepsirea mai aspră a traficanților / foto: arhiva

În plus, propunerea legislativă prevede că comercializarea produselor susceptibile de a avea efecte psihoactive este considerată o infracţiune, sancţionată cu închisoarea de la trei la 10 ani.

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a subliniat: „Nu este acceptabil ca cei care distrug vieţile prin traficul de substanţe interzise să scape nepedepsiţi. Traficanţii trebuie să plătească pentru acţiunile lor, iar această lege vine în sprijinul victimelor, protejându-le pe acestea împotriva flagelului traficului de droguri.” Proiectul de lege urmează să fie promulgat.

Ce scop are proiectul legislativ

Scopul proiectului de lege este de a completa Legea nr. 43/2000 şi de a modifica Legea nr. 194/2011 în vederea majorării pedepselor și eliminării posibilității de suspendare a acestora în cazul traficului de droguri de mare risc și a traficului internaţional de droguri de mare risc.

„Am susținut cu tărie adoptarea Legii 2 Mai în Parlamentul României și astăzi acest lucru s-a întâmplat. Ce aduce această lege nou? Faptul că traficanţii de droguri de mare risc nu vor mai putea evita pedeapsa. Nu poţi să vinzi heroină sau cocaină, să distrugi vieţi şi după să umbli liber pe străzi. 

Nu putem permite ca cei care comercializează substanţe ilegale să scape nepedepsiţi. Locul lor este la închisoare. Nu putem să permitem repetarea tragediei de la 2 Mai. Avem nevoie de legi care să protejeze victimele și să îi împiedice pe tineri să cadă pradă traficului de droguri”, a subliniat Alina Gorghiu într-un mesaj video postat pe Facebook.

Ce prevede noua lege, inspirată de accidentul din 2 Mai

Conform proiectului de lege, „comercializarea fără autorizație a produselor cu efecte psihoactive este considerată infracţiune și se pedepsește cu închisoare de la trei la 10 ani, și interzicerea exercitării unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”.

Totodată, „comercializarea cu rea-credinţă a produselor susceptibile de a avea efecte psihoactive, prezentate ca autorizate sau legale, este considerată infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei la 10 ani, și interzicerea exercitării unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”, conform surselor oficiale.

La data de 20 noiembrie 2023, Senatul a adoptat proiectul în calitate de primă cameră sesizată, iar decizia finală a aparținut Camerei Deputaților. Astfel, legea urmează să fie promulgată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
drum expres foto gds jpg
image
image
image
image
image
image
fete plaja pixabay jpg
fructe si legume 1 jpg
Femeia care a stat 40 de ani langa Arsenie Boca  Povestea cutremuratoare a acesteia  Duhovnicul nu a lasat o sa se omoare 1 jpg
media 147912327094867400 jpg
simfonia apei sursa PMB 768x382 jpg
flori jpeg
cirese pixabay jpg
Janiel Verainer jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net