Limitator de viteză inteligent, acum și în România. Cât a costat sistemul și unde este montat
În comuna Snagov, din apropierea Bucureștiului, a fost instalat primul limitator de viteză inteligent din țară, oferind o soluție inovatoare pentru siguranța circulației pe drumurile publice. Acest dispozitiv revoluționar poate fi găsit pe drumul județean din Ghermănești, în județul Ilfov, și avertizează șoferii și motocicliștii de la peste 150 de metri distanță că urmează o trecere de pietoni dotată cu un limitator de viteză inteligent.
Cum funcționează acesta
Limitatorul de viteză funcționează printr-un bumper care se ridică la o înălțime de 6 centimetri și jumătate atunci când senzorii din asfalt detectează o viteză mai mare de 30 de kilometri pe oră. Dacă șoferii respectă această limită de viteză, bumperul rămâne coborât, permițând trecerea fără incidente, scriu cei de la Adevărul.
Tehnologia a fost importată din Mexic și include un buton special pe care pietonii îl pot apăsa în momentul în care doresc să traverseze strada în siguranță. Prin apăsarea acestui buton, limitatorul se ridică, asigurând o traversare în condiții de siguranță.
Primarul comunei Snagov, Mihai Anghel, a explicat pentru stirileprotv.ro: „Pe carosabil este o zonă de «Atenție, trecere de pietoni». Exact acolo este montat un senzor în asfalt. Dacă șoferul respectă viteza, semaforul devine verde și bumperul începe să coboare, iar participantul la trafic poate trece fără probleme. Dacă vine cineva cu viteză mare, chiar și cu un jeep, și trece peste bumper, într-adevăr, nu este ok pentru mașină, dar mașina și-a ținut traiectoria normală”
Cât a costat implementarea acestui sistem
Implementarea acestui sistem pe un singur sens de circulație ar fi costat aproximativ 130.000 de lei. Cu toate acestea, dispozitivul din Ghermănești a fost instalat gratuit în cadrul unui proiect pilot, deschizând drumul către posibile extinderi și implementări în alte zone din țară.
Felix Șerb, administratorul firmei care a implementat acest sistem în România, a subliniat: „Am avut numeroase discuții cu autoritățile locale. Majoritatea doresc implementarea acestui sistem și am simțit că există o mare nevoie pentru introducerea unui astfel de proiect pilot, mai ales că este relativ necunoscut”.
Perspectivele pentru extinderea limitatorului de viteză inteligent sunt încurajatoare, iar planurile includ implementarea sa și în alte zone, precum zona Pipera din apropierea Capitalei. Aceste inițiative ar putea avea un impact semnificativ asupra siguranței rutiere și a comportamentului șoferilor, contribuind la reducerea accidentelor și promovarea unei conduite responsabile în traficul din România.