Litoralul, luat la puricat! Controale ANPC înainte de minivacanța de 1 Mai. Ce nereguli au fost găsite
Litoralul românesc a fost „luat la puricat” de ANPC, cu doar câteva zile înainte de minivacanța de 1 Mai. În urma controalelor, inspectorii, coordonați de Cristian Popescu Piedone, au aplicat amenzi în valoare totală de 145.000 de lei.

Ce nereguli au fost găsite
Mâncare expirată, camere murdare și servicii neconforme sunt doar câteva dintre problemele găsite de ANPC în stațiunile de pe litoral. În frunte cu Cristian Popescu Piedone, inspectorii au verificat restaurante, hoteluri și terase din Mamaia, Costinești, Eforie și Vama Veche.
Printre principalele nereguli descoperite se numără: alimentele depozitate în condiții improprii, produsele expirate puse la vânzare, lipsa curățeniei în bucătării, dar și în spațiile de cazare, informațiile incomplete sau înșelătoare în ofertele turistice și mijloacele de cazare ce nu respectau standardele minime de igienă.
Amenzile aplicate de inspectorii ANPC
În urma deficiențelor constatate, mai multe unități au primit avertismente, iar unii administratori s-au ales și cu oprirea temporară a activității. Valoarea totală a amenzilor a ajuns la 145.000 de lei. Totodată, a fost retrasă de la consum o cantitate de produse alimentare în valoare de 1.730 de lei.
Oficialii au explicat că, pe lângă sancțiuni, operatorii economici au beneficiat și de consiliere, fiind informați despre cerințele legislației privind protecția consumatorilor. „Este inadmisibil să primim turiști în asemenea condiții. Facem un apel la corectitudine și respect față de oameni. Vom continua controalele în toată perioada sezonului estival”, a declarat Cristian Popescu Piedone.
Controale suplimentare înainte de 1 Mai
Activitatea de inspecție nu s-a limitat la data de 26 aprilie. Cu o zi înainte, pe 25 aprilie 2025, ANPC a desfășurat alte 36 de acțiuni operative de control. De această dată, au fost verificate locații precum Hotel Laguna (prin SC Lial Star Import-Export SRL), Hotel New Belvedere Mangalia, Mera Resort, dar și numeroase restaurante, patiserii și supermarketuri. Rezultatele au fost la fel de îngrijorătoare: 13 sancțiuni contravenționale aplicate, însumând 71.500 de lei, și retragerea din consum a 117 kilograme de produse alimentare neconforme, evaluate la 4.012 lei.
La ce să fie atenți turiștii când ajung la mare
Turiștii trebuie să verifice, în primul rând, condițiile de igienă din locul de cazare. Dacă este curat în cameră, în baie și în spațiile comune (holuri, lifturi, săli de mese). Oamenii sunt sfătuiți să verifice dacă serviciile și facilitățile oferite corespund exact celor promise (de exemplu: aer condiționat, parcare, acces la internet, piscină, mic dejun inclus etc.). Asigurați-vă că prețul final coincide cu suma anunțată inițial. În restaurante, terase sau baruri, meniurile trebuie să afișeze clar prețurile, inclusiv TVA-ul și alte taxe posibile (ex. taxă de servire).
Cât despre calitatea alimentelor consumate, refuzați orice produs care pare alterat, are miros suspect sau aspect necorespunzător. Dacă ne uităm la condițiile de siguranță, la plaje private, piscine sau sporturi nautice, echipamentele trebuie să fie întreținute corespunzător, iar salvamarii să fie prezenți. Și nu uitați de primirea bonului fiscal pentru orice serviciu sau produs cumpărat, pentru a avea o bază legală în cazul unei reclamații. În cazul în care observă nereguli, turiștii pot sesiza imediat problemele la numărul 021 9551 – call-center-ul ANPC – sau pot folosi aplicația mobilă „Protecția Consumatorilor”.