Litoralul românesc e gata pentru un nou sezon. Click! a luat pulsul „Rivierei românești” și vă spune ce noutăți sunt, dar și ce prețuri

#Exclusiv Click!
Ultima actualizare:

De la Mangalia la Mamaia am fost peste tot unde ni s-au deschis ușile, am privit cu jind la locurile pe care am fi vrut să le vedem, dar lacătul trona pe ușă, am observat cu satisfacție muncitorii care trudeau în zeci de locații. Ca în orice domeniu există premianți și corigenți, există harnici și leneși, locații care strălucesc și stabilimente lăsate în ruină de cine știe cine pentru cine știe ce motiv.

Stațiunile din sudul Litoralului, văzute de sus. foto: Click!
Stațiunile din sudul Litoralului, văzute de sus. foto: Click!

Primul week-end din vară, un record de turiști

Primele zile de vară au adus cu ele vremea frumoasă care i-a făcut pe români să vină în număr mare pe litoralul românesc. La sfârșitul săptămânii trecute, cum 1 Iunie - Ziua Copilului a căzut sâmbătă, multe familii au venit însoțite de copii și încet, încet, o efervescență uitată de mulți ani în această perioadă a cuprins multe hoteluri și a însuflețit aleile. Peste 60.000 de turiști au anunțat organizațiile patronale din turism că au descins pe litoral doar la sfârșitul săptămânii trecute, cei mai mulți în Mamaia și Constanța, urmată apoi de Eforie Sud, Neptun, Venus și Olimp. Cei câștigați au fost, ca și în viață, cei care s-au apucat de treabă, au făcut promovare și unde familiile au avut ce face. Astfel, s-a ajuns ca în hotelurile deschise din nordul și sudul litoralului, gradul de ocupare a fost de un șocant 70 la sută, după cum a aflat replicaonline.ro, de la organizațiile hotelierilor.

Plimbare cu peripeții pe Marea Neagră

Ne-am plimbat pe mare cu un iaht. foto: Click!
Ne-am plimbat pe mare cu un iaht. foto: Click!

Cum de la București mi s-a spus „ai venit la mare degeaba dacă nu ai făcut o călătorie cu vaporul pe Marea Neagră” drumurile ne-au dus direct în Portul Tomis din Mangalia. Aici am găsit numeroase ambarcațiuni de toate felurile gata să ne ducă pe marea agitată, la propriu. Inițial frica a învins curiozitatea, dar la vederea oamenilor care au umplut iachtul din fața noastră, ne-am făcut curaj.

Cursa a durat în jur de o oră și în ciuda vremii frumoase marea a fost foarte agitată, iar valurile au redus reporterul Click! la tăcere. Nu mi-a fost de folos nici oferta barului de pe vas, altfel foarte atractivă. Salvarea de la umilința de a mă declara KO în fața răului de mare a fost sfatul prietenului meu Florel: „Privește linia țărmului și respiră adânc”.

După o călătorie de o oră, am coborât în siguranță pe țărm și am plecat spre stațiunile din sud. Majoritatea proprietarilor de ambarcațiuni au găsit soluția pentur a nu mai aștepta zi de zi după clienți. Au făcut contract cu diferite hoteluri care oferă clienților ca bonusuri o croazieră prin care poți admira toate stațiunile din sudul litoralului. Se pot face și plimbări contra cost, dar ele depind, după cum ne-au spus navigatorii, de numărul de persoane care se îmbarcă, iar prețurile variază de la 40 la 80 de lei de persoană.

În Venus, primul hotel de brand internațional

Periplu-ul reporterului Click! pe litoral a început în sud, unde sunt în derulare proiecte europene care au schimbat deja fața stațiunilor Saturn, Neptun-Olimp, Venus. Se modernizează toată infrastructura, zonele de promenadă și falezele, se schimbă utilitățile. Peste tot se lucrează la unitățile de cazare, fiecare administrator după buget. Sunt și codași, dar poate dacă aceștia nu ar exista, nu ar putea ieși în evidență cei care chiar fac treabă.

În Venus ne-a atras atenția și prin urmare am trecut pragul primului hotel de lanț internațional deschis pe litoral, Ibis Style (fost Dana Holiday Club) cotat la patru stele. „Facem reconversia unui hotel vechi într-o unitate nouă, fără rival deocamdată. Va fi o casă a turistului personalizată, ca amprentă a acestui brand internațional. Noi am ales „jungla” și motive ale acesteia vor fi din recepție în camere, din restaurant pe holuri.

Tot ce înseamnă consumabile vor fi eco, vom avea uși rezistente la foc, sistemele din hotel vor fi automatizate, coordonate prin centrale speciale”, ne-a declarat Aurelian Marin, proprietarul hotelului. Administrator de agenție de turism și de rețea de hoteluri, prim vicepreședinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, este proprietarul a două hoteluri și administratorul altor 7 unități așa că părerea lui este avizată.

„Totul se mișcă și cred că avem un litoral destul de bun. A crescut nivelul serviciilor, lărgirea plajelor este iar un punct  benefic. În ultimii ani au fost renovate de la zero, pe tot litoralul, în jur de 100 de unități. Curățenia, plajele sunt subiecte de care ne ocupăm, dar ne trebuie și ajutorul autorităților. Nu ne plângem nici de calitatea, nici de lipsa personalului”, și-a spus părerea Aurelian Marin.

Aici, o noapte în weekend-ul de Rusalii costă de la 200 de lei camera dublă fără masă până la 530 de lei/cameră cu pensiune completă. Plimbându-ne prin stațiune am remarcat afluența de turiști de la Hotel Turquoise, semn bun pentru primele zile de vară. Hotelul este cu sistem All Inclusive și un sejur de 4 nopți costă de la 3.000 de lei pentru o cameră dublă.

Neptun-Olimp sau zeii se întorc

Duetul Neptun-Olimp, Cenușăreasa litoralului în ultimii ani, vine tare din urmă pe „harta ospitalității”. În Olimp am vizitat emblema stațiunii, complexul Amfiteatru-Belvedere-Panoramic, celebru dinainte de Revoluție și care cunoaște o nouă viață după o investiție de 30 de milioane de euro. Zeci de români și asiatici trebăluiau pe imensa terasă și în jurul unităților de cazare. „În total avem 720 de camere, iar pe plajă o să punem 1.500-2.000 de șezlonguri. Avem pachete și de all inclusive în care intră plaja privată și piscina”, ne-a declarat Elena Cristian, directoarea Hotelului Belvedere. Complexul are pachete cu demipensiune de la 440 de euro pentru 3 nopți/camera dublă.

În Neptun am descoperit că turistul are alternative la stat pe plajă și înot în mare. Este vorba de două destinații pentru petrecerea timpului liber: „Parcul de aventură Paradis Land”  (de la 80 de lei biletul) și „Jurasica Adventure Park Dino” (de la 27 de lei). Și-n Jupiter este un parc acvatic cu multe tobogane și piscine - Galaxy Water Park (intrarea costă de la 80 de lei)

Cele mai animate unități de cazare ni s-au părut hotelurile Poseidon și Terra. Hotelul Terra are 4 stele și poți petrece 3 nopți de Rusalii la tariful de 1130 de lei pentru 2 persoane cu mic dejun.

Ce trebuie să știți despre sudul litoralului

În acest an, există mai multe premiere pentru turiștii care aleg cele 7 stațiuni din această parte a litoralului. „Avem transport gratuit eco între stațiuni, parcare gratuită la destinație, investiții de 200 de milioane de euro în turism. Printre proiecte, în afară de crearea a cât mai multor zone pietonale în stațiuni în dauna traficului mașinilor, vrem să transformăm Pădurea Comorova în parc public”, a declarat Filip Dumitru, președintele „Organizația de Management a Destinației Mangalia”, care își propune dezvoltarea unitară a turismului în sudul litoralului. A fost înființată și platforma visitmangalia.ro, unde cei interesați pot afla ultimele noutăți despre cele 7 stațiuni. 

Eforie Sud, schimbată de banii europeni

Reporterul Click! a vizitat și cea mai veche stațiune de pe litoralul românesc, Eforie Sud despre care toată lumea vorbește laudativ că a fost schimbată fundamental de banii europeni. Într-adevăr merită să veniți aici căci acum faleza este cea mai frumoasă de pe litoralul românesc al Mării Negre. Lărgirea plajei a adus o „mare de nisip”, iar la ora vizitei noastre, la primele ore ale zilei de sâmbătă, salvamarii făceau antrenamente și câțiva turiști deja se „prăjeau” la soare. Străzile din zonă sunt și ele refăcute și asta se vede cu ochiul liber. Din păcate există și un lucru care strică tot impactul: clădirea lăsată în paragină a cazinoului.

Aeroportul Tuzla, soluția minune pentru sudul litoralului

La jumătatea distanței dintre Mangalia și Constanța, în localitatea Tuzla se află aeroportul „Alexandru Podgoreanu”, devenit privat din 1999. După o investiție de peste 20 de milioane de  euro, aeroportul din Tuzla poate primi de acum înainte inclusiv aeronave cu turiști străini. Până în acest an, aerodromul era cunoscut drept un centru utilitar, de unde decolau avioane și elicoptere pentru zboruri de agrement, lecții de pilotaj sau pentru diverse activități agricole.

Începând din această vară, aerodromul are două piste betonate, una de 450 de metri și alta de 900 de metri, care au luat locul celor din iarbă. Aeroportul din Tuzla poate găzdui până la 40 de avioane, dar și elicoptere. Această poartă aeriană a Dobrogei are și un nou turn de control, deservit de doi controlori de trafic și care dispune de aparatură de ultimă oră și permite inclusiv aterizări pe timp de noapte. „Avem 12 avioane pe care le folosim pentru ore de zbor sau zboruri de agrement peste tot litoralul. Deja din acest an așteptăm avioane mici cu turiști”, ne-a declarat George Halichia, manager operațional.

Pentru prima oară aeroportul este integrat în strategia turistică a sudului litoralului, care nu mai vrea să depindă de aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu aflat la 26 de kilometri de Constanța. "Relansarea aeroportului din Tuzla este un eveniment important pentru sudul litoralului, pentru mediul de afaceri, dar și pentru promovarea turismului din sudul litoralului”, a declarat Filip Dumitru, manager „Organizația de Management al Destinatiei Mangalia”. Astfel, în funcție de tipul de aparat și de cursa aleasă, închirierea aparatului, avion sau elicopter, costă între 140 de euro/oră și 750 de euro/oră plus TVA.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
la calculator evaluare de acasa   foto pixabay jpg
image
image
image
image
image
image
tigari 1 1536x1024 jpg
un caligula de pe la noi nicolae mavrogheni 18617982 jpg
aeroportul baneasa jpg
roses 616013 1280 jpg
targsor oras jpg
apelare abuziva 112 prahova 1024x580 1 jpeg
munti pixabay jpg
WhatsApp Image 2024 06 28 at 13 05 58 1536x1023 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net