Locul ideal din România unde te poți ascunde de temperaturile caniculare! Este tot mai des vizitat de turiști

Lacul Bucura este situat în Parcul Național Retezat, la 2.040 de metri altitudine și este cel mai mare lac glaciar din România. Este un loc superb, tot mai des vizitat de turiști. Lacul impresionează prin suprafaţa extraordinară, fără să fie foarte adânc.

Lacul Bucura din Munții Retezat Foto: Facebook
Lacul Bucura din Munții Retezat Foto: Facebook

 "Retezatul este o variantă minunată"

Retezatul este cunoscut sub numele de "tărâmul cu ochi albaştri", datorită lacurilor glaciare care se găsesc aici. Cel mai cunoscut este Bucura, iar malul lacului s-a umplut de corturi colorate zilele trecute. 

Dacă vrei să scapi de căldura de la oraş, Retezatul este o variantă minunată. Sunt turişti care aleg să ajungă mai sus, până la Lacul Bucura sau chiar pe cele mai înalte vârfuri ale Retezatului, însă sunt şi alţi turişti care se opresc mai jos, la Cascada Lolaia, o cădere de apă foarte frumoasă, accesibilă tuturor", a declarat Alexandra Marcu, alpinist, pentru Observatornews.ro

Cum s-a format Lacul Bucura

Lacul Bucura impresionează prin suprafaţa extraordinară, fără să fie foarte adânc. Împreună cu abrupturile stâncoase din jur, Lacul Bucura și Lacul Lia formează o priveliște grandioasă. Lacurile glaciare s-au format în căldările gheţarilor preistorici, prin acumularea apei provenite din ploi şi zăpezi şi prin scurgerile izvoarelor. Astfel s-au format și lacurile din Retezat, precum și Lacul Bâlea.

Suprafața lacului Bucura este de 8,90 hectare, are lungimea de 550 m și lățimea medie de 160 m, perimetrul de circa 1390 m. Lățimea maximă este de 225 m, iar volumul estimat este de 625.000 m cubi. Lacul Bucura are o aproape o formă aproape dreptunghiulară. Adâncimea maximă a apei lacului este de 15,5 m, în dreptul intrării Izvorului Pelegii în lac. Lacul Bucura este alimentat de cinci izvoare principale. Apa lacului deversează spre Lacul Lia, cu un debit de aproximativ 250 l pe secundă.

Cum ajungi la Lacul Bucura

Accesul la Lacul Bucura se face din șoseaua Hațeg – Caransebeș, de la km 61 (Cârnești), prin Clopotiva – Grebla – Gura Zlata – Gura Apei, circa 35 km de drum asfaltat. De aici se urcă pe drumul forestier ce se oprește la Drăcșanu, pe o distanță de 14 km. Apoi, trecând pe la cascada Fetele Voilesei, urmărind valea Lăpușnicului Mare, până la Gura Bucurii, și trecând pe lângă Lacul Lia se ajunge la Bucura.

Legenda Lacului Bucura

Zona Munţilor Retezat abundă de numeroase legende, una dintre acestea amintind şi de Lacul Bucura, ca fiind locul de întâlnire al haiducilor din Banat, Transilvania şi Oltenia, care-şi împărţeau prada. Potrivit legendei, pentru a nu fi prinşi cu aurul asupra lor, haiducii îl aruncau în lac. Și astăzi, locuitorii din zonă, povestesc despre comorile ce aşteaptă să fie scoase la lumină. Alte legende spun că lacurile din Retezat sunt căldările cu apă ale uriașilor în care se aduna apa, iar ei îşi potoleau setea, după luptele sângeroase.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Arges 1 jpg
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net