Locul superb din România unde se bea cel mai bun vin. Mai mult, peisajele sunt desprinse din basme

Dacă nu ai auzit de "Satul celor 1000 de pivnițe seculare", trebuie să știi că acolo poți să te plimbi pe strada pivnițelor și să deguști cele mai bune vinuri. Este un loc magic, unde pe timpuri se producea un vin unic care ajunsese chiar și pe masa împăratului de la Viena. 

"Satul cu 1000 de pivnițe" Foto: Facebook
"Satul cu 1000 de pivnițe" Foto: Facebook

"Satul celor 1000 de pivnițe seculare"

Magic, neașteptat, unic, dar și foarte puțin cunoscut. Așa ar putea fi descris, în câteva cuvinte, acest loc special din Româniaț: satul celor 1000 de pivnițe seculare. Sunt șapte străduțe, unele la șosea, altele neasfaltate, cu aproape 1.000 de pivnițe, săpate în deal și acoperite cu stufăriș sau iarbă, scrie calatorinbascheti.ro.

Căsuțele, săpate în deal, au fost construite, în secolul al XVIII-lea, drept crame. Și asta pentru că satul se află într-o zonă mlăștinoasă, iar beciurile de lângă case s-ar fi inundat. Inedit: între anii 1200 și 1800, aici se producea un vin unic, care a ajuns chiar și pe masa împăratului de la Viena.

Unde se află satul 

Când treci prin satele așezate în câmpiile fertile din Valea Ierului (județul Bihor), tradiția veche a viticulturii se lasă a fi admirată. Podgoriile de aici produc vinuri de calitate care sunt păstrate în pivnițe săpate de obicei în coasta dealului. Pe drumul ce leagă Marghita de Valea lui Mihai se află Sălacea – o așezare foarte veche, cu dovezi arheologice din Epoca Bronzului. Locuită în prezent mai mult de maghiari (peste 92 % din populație), comuna este formată din două sate, fiecare având ceva unic de arătat: Sălacea și Otomani.

Sălacea, era depozit de sare

 Sălacea a fost atestată documentar în 1067, iar în 1215 apare în cronicile vremurilor cu numele de Zolos. Când maghiarii s-au stabilit aici, exista deja o comunitate slavă preocupată de comerțul cu sare, de unde provine și numele localității. În acea vreme, sarea era un bun foarte important în comerțul medieval. În 1217, Sălacea avea un important depozit de sare și devenise un târg comercial înfloritor.

“Satul celor 1000 de pivnițe”, unde pivnițele au o lungime de minim 30 de metri

Cu timpul comerțul cu sare a decăzut. În epoca modernă, viticultura și producerea vinurilor au devenit principalele activități economice din zonă. Astăzi, localitatea este cunoscută drept “Satul celor 1000 de pivnițe”. Fie că sunt din cărămidă sau săpate direct în pământul lutos al dealului, cele 970 de pivnițe formează “strada pivnițelor”. Cea mai veche dintre ele datează din anul 1803. Pivnițele au o lungime de minim 30 de metri. Vinurile bune obținute din strugurii produși de Valea Ierului se păstrează aici limpezi, aromați și reci. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
rugaciune jpg
image png
yubari jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net