Singurul sat din România în care se vorbește o limbă secretă. Cum s-a păstrat de-a lungul anilor

Ultima actualizare:

Pe cât de frumoasă este țara noastră, pe atât de misterioasă se dovedește a fi uneori. Cu siguranță nu sunt cunoscute toate „misterele” României, însă cele despre care știm cu siguranță uimesc și acum. Unul dintre ele are legătură cu o „limbă secretă” vorbită pe teritoriul țării noastre, transmisă din generație în generația de locuitorii unui sat din Cluj.

Satul românesc în care se vorbește o limbă secretă / foto: Pixabay
Satul românesc în care se vorbește o limbă secretă / foto: Pixabay

„Gumuțeasca” sau „limba de sticlă” este limba secretă care se vorbește de mai bine de 100 de ani în satul Mărgău, din Cluj. Acolo se păstrează tradiția vie, iar această limbă demult uitată este vorbită și cunoscută doar de către nepoții geamgiilor din Apuseni.

Cum a fost inventată „Gumuțeasca” 

Totul s-a întâmplat acum mai bine de 100 de ani. Locuitorii satului Mărgău, satul de reședință  al comunei cu același nume din județul Cluj, vorbesc o limbă inventată de geamgii din Apuseni. Aceștia își vindeau marfa peste tot prin România, iar limba denumită „Gumuțeasca”, sau „de sticlă” a fost, de fapt, un cod secret al acestora. 

Geamgiilor din Apuseni le era mult mai ușor să comunice între ei printr-o altă limbă inventată cu scopul ca străinii și cumpărătorii să nu îi înțeleagă. Iată câteva exemple cunoscute și vorbite doar de către geamgii mărgăuani: 

  • Tălăuzești? = Vorbești gumuțeasca?/ înțelegi?
  • Tălăuz = sticlă
  • Munuc, s-asface deapsă! (Munuc! e un fel de „Băi!”) = Băi, e om bun!

Deșii anii au trecut, urmașii acestora păstrează viu limbajul care i-a consacrat pe geamgii, bunicii lor. Locuitorii satului clujean vorbesc și în prezent această limbă, cunoscută doar de ei. 

„Gumuțeasca îi un argou pe care l-au inventat mărgăuanii când o plecat cu geamuri să nu înțeleagă ceilalți ce vorbesc, cât îi prețul și așa mai departe. Astfel ei au inventat o limbă ca să se descurce în țară, și să stabilească prețul la geamuri fără ca străinii să nu înțeleagă”, a declarat Octavian Ciurtin, proprietar de pensiune din zonă, potrivit Kanal D.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
image png
image
image
image
image
image
image
vlad alexandru ciurea jpeg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
crima crangasi filmata  jpg
După fotografiile pe care le postează pe rețelele de socializare, Andreea Berecleanu este extrem de entuziasmată de traseul de vacanță ales
Acești trandafiri au culoarea living coral, după părerea specialiștilor jpeg
WhatsApp Image 2024 05 13 at 08 38 54 jpeg
marin preda captura video jpg
cuplu 1536x1021 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net