Loteria bonurilor fiscale: Noile reguli de participare
Deputații din comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților au votat, marți (19 mai), modificarea Ordonanței 10/2015 pentru organizarea loteriei bonurilor fiscale.
Ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, a cerut modificarea organizării loteriei bonurilor fiscale în ceea ce privește numărul de participanți câștigători. Acesta a propus limitarea numărul de premii la 100, în vederea creșterii valorii câștigate, la premiul minim de 10.000 de lei pentru fiecare bon câștigător. Mai mult, un alt amendament adoptat prevede ca bonurile să fie înregistrate la ANAF, unde persoana care a înregistrat bonul/bonurile va primi un bon de ordine, potrivit Mediafax.
„Dacă numărul bonurilor câștigătoare este mai mare de 100, va avea loc o nouă extragere aleatorie”, a declarat secretarul de stat de la Ministerul Finanțelor, Attila Gyorgy.
Datorită noilor modificări în ceea ce privește organizarea loteriei bonurilor fiscale, ministrul finanțelor a declarat că următoarea extragere va fi organizată în luna iunie, deși aceasta nu era planificată, cea mai apropiată urmând să aibă loc în luna iulie. „În luna iunie 2015 va fi organizată o nouă extragere ocazională, pentru bonurile fiscale emise în lunile aprilie și mai 2015. Precizăm că în luna mai nu a fost programată nicio extragere”, spun reprezentanții ministerului, citați de Mediafax.
Lista cu bonurile prin care au fost revendicate premiile va fi publicată pe site-ul Ministerului Finanței Publice și pe cel al Autorității Naționale de Administrare Fiscală, pentru a nu exista suspiciuni în ceea ce privește câștigătorii.
Loteria bonurilor fiscale: Valoarea câștigurilor la prima ediție
Prima ediție a loteriei bonurilor fiscale a avut extragerea în cea de-a doua zi de Paște a acestui an, la data de 13 aprilie. Potrivit ANAF, la prima extragere au fost depuse 18.215 cereri pentru revendicarea premiilor. Astfel, din potul de 1 milion de lei, fiecare câștigător a avut dreptul să ridice un premiu de numai 55 lei, o sumă infimă în comparație cu așteptările miilor de oameni care au participat la concurs.
Participanții au avut data limită 13 mai pentru a intra în posesia premiilor câștigate. După numărul participanților câștigători, Capitala s-a clasat pe primul loc în clasament, cu 2.348 de cereri înregistrate, urmată de Cluj-Napoca, cu 1.025 de cereri, și Brașov, cu 888 de cereri.
Loteria bonurilor fiscale: Regulament și criterii
Bonurile fiscale câștigătoare înregistrate la loteria bonurilor fiscale sunt considerate valide dacă îndeplinesc anumite criterii. Bonul trebuie să fi fost emis de o casă de marcat fiscală, care funcționează în conformitate cu Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/1999, privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. Toate informațiile de pe bonul fiscal trebuie să fie lizibile, iar bonul nu are menționat niciun cod de înregistrare fiscală al cumpărătorului.
Pentru a fi câștigător, trebuie ca bonul să aibă valoarea totală exprimată în moneda națională, egală cu valoarea extrasă, iar bonul trebuie să fi fost emis la data extrasă.
Loteria bonurilor fiscale: Determinarea valorii câștigate și revendicarea premiilor
După depunerea tuturor cererilor de revendicarea a premiilor câștigate prin loteria bonurilor fiscale, se numără bonurile câștigătoare, iar valoarea premiului total va fi împărțită la acest număr, iar suma astfel obținută se rotunjește la leu în favoarea câștigătorului. După modificarea Ordonanței de urgență 10/2015, valoarea totală a premiului va fi împărțită la un număr de maximum 100 de câștigători, pentru a mări valoarea premiilor câștigate de participanți.
Revendicarea premiilor se face prin depunerea bonului fiscal care îndeplinește criteriile mai sus menționate, în original, la orice unitate teritorială a ANAF. Pe lângă bon, mai trebuie depuse o copie a actului de identitate al câștigătorului și o crerere de revendicare a premiului.