MAI investește în prinderea șoferilor drogați și cumpără 244 de aparate DrugTest. Ce marjă de eroare au dispozitivele

Bogdan Despescu, secretarul de stat din MAI pentru ordine și siguranță publică, a anunțat, miercuri, că, până în 2024, ministerul ar putea cumpăra 244 de aparate DrugTest, care vor putea fi folosite în prinderea mai eficientă a șoferilor drogați.

Polițiștii vor avea, cel mai probabil, mai multe aparate Drugtest / foto: arhivă
Polițiștii vor avea, cel mai probabil, mai multe aparate Drugtest / foto: arhivă

Totodată, Despescu transmite că cele folosite de Poliţia Română sunt similare celor utilizate în multe state din Uniunea Europeană, recunoscând totuși că acestea dau multe erori.

„Sunt aparatele folosite de Inspectoratul General al Poliţiei. Sunt aparate similare cu cele folosite în statele din Uniunea Europeană. Avem astăzi în dotare 184, o parte dintre ele cred că aproape de 30% sunt în comodat.

Sunt astăzi în discuţii colegii mei şi cu alte autorităţi pentru mărirea numărului pe această formă de folosire, respectiv comodat. Şi în acelaşi timp, noi avem mai multe proiecte cu fonduri externe nerambursabile ca să realizăm o achiziţie de 244 de aparate până la finalul anului.

Aparatele care au dat aceste erori sunt cele care sunt folosite şi în alte state, cele care sunt pe piaţă. De altfel, aparatul este un indiciu de a iniţia o activitate procedurală, respectiv cea de recoltare probe biologice care se realizează prin unităţile medicale sau medico-legale şi numai atunci putem vorbi de o certificare care poate fi probă în dosarul penal, a declarat Bogdan Despescu.

Întrebat dacă este posibil să fie şi multe cazuri fals negative, nu doar fals pozitive, secretarul de stat a răspuns: „Specificaţiile tehnice puse la dispoziţie de cei care produc aceste aparate ne arată gama de substanţe care poate fi identificată şi specialiştii ne indică direcţia de acţiune ca şi procent pe fals negativ după fals pozitiv”.

Aparatele DrugTest ale Poliției Rutiere dau erori uriașe. Cele mai multe, înregistrate la ecstasy

Multe din aparatele DrugTest din România au dat, în ultima perioadă, mai multe dintre testele pozitive ale testărilor realizate de poliţişti au fost infirmate în urma analizelor realizate de către specialişti.

În anul 2021, la Institutul Național de Medicină Legală (INML) au fost analizate 1.657 de probe biologice care au ieșit pozitive după testarea cu aparatul DrugTest de către polițiștii bucureșteni ai Brigăzii Rutiere.

Dintre acestea, 215 au avut rezultate negative la INML, adică 12,9 la sută. Asta înseamnă că cel puțin fiecare al zecelea șofer testat pozitiv a fost, în realitate, nevinovat.

Răspunsul a fost realizat de specialiștii Secției de Toxicologie pentru Gandul în 2022, relevă că 12,9 la sută dintre șoferii care aveau rezultat pozitiv la Drug Test nu se drogaseră. Conform INML, cele mai multe erori au fost înregistrate la benzodiazepine (medicamentele psihotrope) și amfetamine (ecstasy – n.r.).

Conform polițiștilor rutieri, legislația prevede că un șofer testat pozitiv la droguri pierde pe loc dreptul de a conduce, pe o perioadă nelimitată, iar pe numele său este întocmit un dosar penal.

În mod obligatoriu, șoferul este transportat la o unitate medicală pentru recoltare de probe biologice, după care dosarul este trimis la unitatea de parchet de pe lângă judecătoria competentă teritorial pentru locul în care s-a făcut testarea.

Din acel moment până când analizele de laborator sunt gata, persoana suspectată că s-a urcat la volan după ce a consumat droguri nu are dreptul să conducă, mai scrie sursa citată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net