«Mergem 13 km pe jos până la şcoală»
Elevii din comuna vâlceană Fârtăţeşti parcurg, zilnic, şi câte 13 kilometri pe jos până la şcoală. Asta după ce, în urmă cu două săptămâni, microbuzele şcolare au fost trase pe dreapta, pentru că nu mai sunt fonduri pentru motorină.
Alberto şi Adelin se numără printre elevii care merg pe jos sau cu bicicleta la şcoală. Zilnic, ei au de parcurs 3 kilometri şi s-au obişnuit deja cu drumul. Lor li s-a spus că mişcarea face bine şi că nu au nevoie de microbuz. În localitate există însă copii precum Georgiana care trebuie să meargă pe jos şi câte 13 kilometri. Fata este în clasa a VI-a şi locuieşte la intrarea în comuna Fârtăţeşti.
Până astăzi, eleva a plecat la şcoală cu autobuzul unei firme private şi s-a întors pe jos atunci când nu a mai avut bani de bilet.
De mâine, Georgiana va lipsi de la ore pentru că mama nu mai are bani s-o trimită la şcoală. „Nu mai am bani, ce să fac? Toată alocaţia ei am dat-o pe transport.
Dimineaţa a plecat cu autobuzul care merge la Craiova, iar după-amiaza a mai venit şi pe jos. A terminat orele la 13.30 şi a ajuns acasă la 16.30, dar aste e situaţia.
Unii elevi se tem că nu-şi vor mai permite să meargă la şcoală
Problema se poate rezolva doar la Bucureşti, la ministrul Educaţiei. Noi, aici, degeaba cerem socoteală primarului şi directorului, că nu au bani", spune Zamfira, mama fetei.
Pentru a-i trimite pe copii la şcoală cu autobuzul care trece prin localitate, părinţii trebuie să plătească, zilnic, câte 9 lei. Directorul şcolii susţine că, în acest an, a primit pentru transportul copiilor doar 104. 000 lei, mare parte din bani fiind cheltuiţi pentru verificarea stării tehnice a microbuzelor şcolare. Pentru transportul elevilor până la finalul acestui semestru, în Fârtăţeşti ar mai fi nevoie de 30.000 de lei.
Copiii îşi riscă viaţa în fiecare zi pentru că sunt nevoiţi să meargă pe un drum judeţean, printre maşini, fără ca vreun poliţist de la Rutieră să vegheze în zonă.