Meteorologii, anunț de ultim moment. România, lovită în plin de caniculă insuportabilă și furtuni
Zi caniculară în special în partea de sud şi sud-est a țării, acolo unde valorile de temperaturi se vor situa frecvent între 31 până la 36°. Sunt anunțate, însă și fenomene de instabilitate. La munte va ploua și e posibil să fie și căderi de grindină.
Temperaturi de 35-36° la umbră
Disconfortul termic rămâne unul foarte ridicat, în condițiile în care și vineri, în multe zone din partea de sud, sud-est-vest, dar chiar și în zona Moldovei, s-a înregistrat pragul critic de 80 de unități care a fost atins și depășit. În București este posibil să avem chiar 35-36° la umbră, scrie Antena3 CNN.ro.
Vom avea parte și de fenomene de instabilitate
Potrivit meteorologilor, o să consemnăm şi fenomene de instabilitate. Sâmbătă și duminică vor fi perioade cu instabilitate atmosferică îndeosebi în centru, sud și est.
Sâmbătă, 24 iunie, în vestul, nordul, centrul țării și în zonele de munte, temperaturile vor scădea. Maximele vor fi mai mici chiar și cu 10 grade.
În sud, sud-est, centrul Moldovei și în București, temperaturile se vor menține în jurul valorii de 30 de grade, în timp ce în teritoriile intracarpatice și în zonele de munte vor avea loc averse, vântul se va intensifica luând forma vijeliilor și este posibil să fie raportate și căderi de grindină.
Duminică, în sudul și sud-estul României se va simți o răcire a vremii, potrivit directoarei ANM, Elena Mateescu. Specialista a explicat că, la începutul săptămânii viitoare, ne vom apropia de normalul termic al datei din calendar.
Sfaturi pentru zilele caniculare
Planificați-vă ziua în așa fel încât să vă petreceți cât mai puțin timp afara în timpul orelor de vârf ( 11:00-15:00 ). Dacă trebuie să mergeți afară, căutați umbra.
În cazul expunerii la soare trebuie, obligatoriu, să fie folosite mijloace de protecție (pălării, umbrele, ochelari de soare, îmbrăcăminte subțire, preferabil din țesături naturale și în culori deschise).
Se recomandă creșterea consumului de lichide la 2-4 litri pe zi și evitarea alimentației bogate în grăsimi, în special de grăsimi animale;
Alimentația trebuie să fie bogată în legume și fructe care hidratează. Mâncarea rece este mai recomandată.
Ce să nu faceți pe timp de caniculă
Pe timp de caniculă, nu gătiți și nu călcați timp îndelungat în camere neaerisite, deoarece vă veți deshidrata, iar afecțiunile deja existente se vor agrava.
În timp de canicula nu faceți sport în timpul zilei, pentru ca efortul fizic accentuează starea de oboseala.
Și dușurile reci sau relaxarea picioarelor într-un lighean cu apă va ajuta să faceți față căldurii. „Dușurile cu apă la o temperatura de 15 grade C vă ajuta să pierdeți căldura cât să ajungeți la un anumit confort. Nu vă puneți cuburi de gheata pe piele deoarece vă fac sa pierdeți brusc prea multă căldura. Acestea sunt utile numai în cazul celor care au intrat în șoc termic”, afirmă medicii.
Alte sfaturi pentru zilele caniculare
Există persoane cărora temperaturile înalte le provoacă stări de greață și amețeli. Remediul cel mai la îndemână este un prosop umezit, care se bagă 2-3 minute în congelator ca să se răcească. Se scoate și se pune alternativ pe frunte, pe decolteu și pe ceafa.
Evitați vara folosirea cremelor grase, a unguentelor vâscoase pentru piele, care nu se absorb. Ele aduna murdăria și praful și împiedica pielea să respire normal. În locul lor, folosiți mai degrabă, pentru tot corpul, talc mentolat (pentru copii).
1Este necesar ca persoanele vârstnice, copiii și bolnavii cu afecțiuni cronice, în special cardiace și respiratorii, să evite deplasările în spațiul liber între orele 09.00-19.00, precum și frecventarea locurilor aglomerate;
În același timp se va reduce consumul de cafea și se va evita consumul de băuturi alcoolice.