Prima avertizare de caniculă din 2023 în România. Ce trebuie să faci pentru a supraviețui zădufului

Între 31 și 36 de grade. Sunt temperaturile anunțate de meteorologi pentru astăzi în marea majoritate a României. România intră de astăzi în prima alertă de caniculă din 2023 valabilă conform Autorității Naționale de Meteorologie pentru acest sfârșit de săptămână. Disconfortul termic va fi ridicat în toate zonele de câmpie și pe litoral.

Pompierii sunt printre cei mai afectați pe caniculă
Pompierii au găsit metode ingenioase pentru a lupta cu disconfortul termic. Foto: igsu.ro

Conform specialiștilor, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Specialiștii au anunțat când trebuie să se teamă românii de caniculă: dacă umbra noastră este mai mică față de înălțimea propriei persoane, atunci nivelul indicelui UV (nr. radiații ultraviolete) este mare și radiatiile pot deveni periculoase pentru organism, în cazul expunerii prelungite.

Conform meteoromania.ro, indicele UV indică gradul de risc prin expunerea la radiația ultraviolă. Scara indicelui este de la 0 la 15 și cu cat este mai mare valoarea acestuia, cu atat este mai puternic potentialul pentru deteriorarea pielii si a ochilor.

Unul dintre centrele din sectorul 6 unde cei afectati de canicula se pot odihni
Primăria sectorului 6 a deschis puncte de prim ajutor pentru cei afectați de caniculă. Foto: ps6.ro

Primăriile sectoarelor 2 și 6, primele în alertă anti-caniculă

În Capitală, unul dintre locurile în care este așteptat zăduf, autoritățile au început să se pregătească pentru ce este mai rău. Oamenii erau ieri deja sleiți de căldură deși avertizarea nu intrase în vigoare.„Aoleu, vine căldura și iar ne topim pe străzi.

În casă cald, afară te arde soarele, nu toți oamenii respectă igiena...O să fie horror” se lamenta ieri o femeie în autobuzul 104 către mai multe prietene care dădeau aprobator din cap.

Doar câteva primării din București au anunțat măsuri anti-caniculă și sunt pregătite să ajute oamenii nevoiți să circule pe străzi. La sectorul 2, au fost deschise nouă centre de prim ajutor care vor avea asistenţi medicali şi vor oferi posibilitatea hidratării vor fi deschise pe perioada caniculei. Locațiile sunt disponibile accesând siteul ps2.ro.

La rândul lor, edilii de la sectorul 6, au deschis patru puncte de prim-ajutor și trei de distribuire a apei potabile. Lista locațiilor este disponibilă pe siteul ps6.ro.  

Cele 7 sfaturi esențiale pentru a te feri de caniculă

Inspectoratul pentru Situații de Urgență anunță cele mai importante 5 reguli pe care trebuie să le cunoască românii în cazul în care există o alertă de caniculă

-evitarea deplasărilor sau alternarea acestora cu repausul, în spații dotate cu aer condiționat (magazine, spații publice)

-evitarea spațiilor aglomerate

-evitarea efortului fizic intens între orele 11.00-18.00

-evitarea expunerii la soare pe cât posibil

-asigurarea unei hidratări și alimentații corespunzătoare: apă, sucuri naturale din fructe, ceaiuri călduțe, fructe, legume sau iaurturi

-adaptarea vestimentației prin purtarea unor haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare

-evitarea consumului de alimente cu un conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală precum și a băuturilor alcoolice și a celor care conțin cofeină sau zahăr în cantități mari

Sâmbătă, cel mai cald din 2023 

Meteorologii anunță că sâmbătă (24 iunie) în sud și est va fi caniculă iar  indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 31 și 36 de grade iar cel mai cald va fi în Câmpia Română și în Dobrogea continentală.

În București va fi deosebit de cald mai ales astăzi după-amiază. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 34…36 de grade, iar cea minimă de 18…20 de grade.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
Thassos, Grecia FOTO Shutterstock
prosoape jpeg
christian al VII lea jpeg
camera hotel png
Pestera Craniilor png
soferii in masina webp
Brezoi poza mare jpg
lacat bucatarie roman marea britanie 67958100 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net