Ministerul Mediului anunță că norul de fum care vine dinspre Ucraina nu va ajunge deasupra României

Ultima actualizare:

Panica a apărut în rândul românilor odată ce a apărut informația că un nor toxic, generat de bombardamentele și incendiile din Ucraina, ar putea ajunge în România. Ministerul Mediului a adus lămuriri.

nor radioactiv pericol foto shutterstock jpeg

Un nor toxic, din monoxid de carbon, s-a format deasupra Ucrainei, în regiunea Lvov. Cetățenii au primit instrucțiuni să nu consume animalele, dar nici fructele și legumele din producția locală. De asemenea, aceștia au fost sfătuiți să poarte mască și să stea cu ferestrele închise.

Europa și norul problematic

Țările din estul Europei sunt extrem de îngrijorate din cauza norului toxic din Ucraina, iar vântul puternic a creat o panică și mai mare în rândul cetățenilor. Aceștia consideră ca din această cauză, norul ar putea acoperi cu ușurință parte din Europa.

România s-ar afla pe lista tărilor în care norul poate ajunge, iar acest lucru a creat panică în țară. În acest context, reprezenanții diferitelor instituții au oferit lămuriri și explicații.

Citește și Rusia a oprit furnizarea cu gaze către Europa, prin conducta Yamal! Ce țări sunt vizate 

Ministrul mediului oferă explicații 

Ministerul Mediului anunţă că marți, în intervalul 08:00 - 20:00, Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei şi sud-vestul Moldovei se află sub avertizare Cod Galben de vânt puternic, care ar putea atinge, la rafală, peste 65 km/h şi chiar 80 km/h, în zonele montane.

În acest context, în Municipiul Bucureşti şi în mai multe zone aflate sub avertizare s-a constatat fenomenul de resuspensie a particulelor de praf atmosferic depuse pe sol, în special PM10, care a fost antrenat de rafalele de vânt, determinând creşteri ale valorilor înregistrate de staţiile de monitorizare a calităţii aerului. În prezent, ultima medie orară a particulelor grosiere PM10 se situează în jurul valorii de 200 micrograme/mc, în aglomerarea Bucureşti”, spune ministerul.

Niciun alt indicator măsurat nu prezintă creşteri semnificative, nicăieri pe teritoriul României, potrivit instituției.

De asemenea, respingem ferm orice speculaţie care exprimă un raport de cauzalitate între fenomenul descris mai sus şi poluarea produsă în zona de conflict militar din Ucraina. Modelările realizate de ANM arată foarte clar că, în perioada următoare, nu se preconizează o deplasare a norului poluant dinspre Ucraina spre teritoriul României. Orice potenţială creştere a emisiilor ar fi detectată imediat de staţiile#RNMCA, în special de cele din nordul şi estul ţării şi ar fi comunicată public de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului”, se precizează în comunicat.

Citește și Pandemia de Covid-19 se întoarce cu valul 6? Numărul de cazuri, în creştere în China şi Europa de Vest 

Lorant Fultop, președintele AFM, spune că valoarea maximă de monoxid de carbon pe metrul cub este mult sub limita mediei îngrijorătoare.

Este foarte important să înțelegem că valoarea maximă zilnică este de 10 mg pe metrul cub pentru monoxidul de carbon, pe când, pe aceste hărți, vedem 1 mg, adică suntem mult sub media care ar trebui să ne îngrijoreze. În momentul de față, nu cred că trebuie să ne îngrijorăm. Încă nu a ajuns la noi. Chiar dacă ajunge la noi, nu cred că o sa avem probleme”, a declarat Lorant Fultop, președintele Administraţiei Fondului pentru Mediu.

De asemenea, ministerul mediului îndeamnă cetățenii să se informeze doar din surse oficiale, pentru a combate fenomenul știrilor false.

Facem apel la toţi cetăţenii României să se informeze numai din surse oficiale şi să evite să distribuie conţinut alarmist, care poate genera dezinformare”, mai transmite Ministerul Mediului. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image 2010 02 9 6894183 56 printre nameti 1200x720 jpg
1 remediu sforait jpg jpeg
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net