Modificări importante în ceea ce privește valabilitatea permiselor auto. Ce trebuie să știe neapărat toți șoferii români

Cu privire la valabilitatea permiselor de conducere, regulile se schimbă pentru șoferii români, odată cu noile norme propuse de Uniunea Europeană. Aceste modificări urmează a fi votate în Parlamentul European în ianuarie 2024 și vor avea un impact semnificativ asupra duratei de valabilitate, precum și a altor aspecte legate de conducerea autovehiculelor.

Durata de valabilitate a permiselor auto se schimbă. Foto: arhiva.
Durata de valabilitate a permiselor auto se schimbă. Foto: arhiva.

Noi norme UE pentru valabilitatea permiselor de conducere

Potrivit noilor reglementări, durata de valabilitate a permiselor de conducere va varia în funcție de categoria vehiculului. Astfel, permisele pentru motociclete, autoturisme și tractoare vor avea o valabilitate de cel puțin 15 ani, în timp ce cele pentru camioane și autobuze vor fi valabile doar 5 ani. Această schimbare vine ca parte a eforturilor de standardizare la nivel european.

Șoferii profesioniști, care conduc camioane și autobuze, vor trebui să efectueze controale medicale obligatorii atât la obținerea permisului, cât și la reînnoirea acestuia. De asemenea, este propusă o reînnoire obligatorie la fiecare 5 ani a permiselor de conducere pentru persoanele cu vârsta peste 70 de ani.

Excepții pentru șoferii începători

Șoferii începători vor trebui să parcurgă o perioadă de probă de cel puțin doi ani, în care vor fi supuși unor restricții specifice. Aceasta include sancțiuni mai aspre pentru încălcarea regulilor de circulație. În plus, tinerii de 17 ani pot obține un permis de conducere dacă sunt însoțiți de un șofer mai experimentat, conform noilor propuneri.

Trecerea la permise digitale

Un alt aspect important al noilor norme este susținerea de către deputații europeni a trecerii la permise de conducere digitale, disponibile pe telefoanele mobile. Aceste permise digitale vor fi complet echivalente cu varianta fizică a permisului de conducere.

Aceste schimbări propuse au scopul de a aduce o standardizare la nivel european și de a asigura siguranța și conformitatea la nivelul întregii Uniuni Europene în ceea ce privește conducerea autovehiculelor. Pentru șoferii români, este important să fie la curent cu aceste modificări care vor afecta valabilitatea și alte aspecte legate de permisele de conducere.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
IMG 0107 jpeg
image
image
image
image
image
image
Utilaj puternic jpg
plaja pixabay jpg
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
oua valcea1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net