Permis auto de la 17 ani. Condiția în care tinerii vor putea conduce mașina înainte de 18 ani

Adolescenții ar putea avea carnet auto încă de la 17 ani. Însă, o regulă propusă de Comisia Europeană spune că după ce reușesc să obțină permisul, tinerii nu vor avea voie să conducă singuri. Lângă aceștia, în mașină, trebuie să se afle musai un adult, cu mai multă experiență, scriu cei de la Digi24.

Adolescenții ar putea avea permis de conducere de la 17 ani. Foto: Click.
Adolescenții ar putea avea permis de conducere de la 17 ani. Foto: Click.

Experții europeni sunt de părere că ideea unui carnet auto cu o perioadă de adaptare la condițiile din trafic ar putea reduce numărul accidentelor provocate de începători.

În fiecare zi pe șoselele din România mor 5 oameni

În fiecare zi pe șoselele din România mor 5 oameni. Situația e dramatică. Mai ales că, țara noastră are de două ori mai multe victime din accidente rutiere decât media europeană.  Cele mai grave au fost provocate de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani. În acest context, se pune întrebarea „cât de bine este ca un adolescent de 17 ani să poată conduce?".

„Sigur, dacă un tânăr posesor de permis de conducere își formează o percepție corectă cu privire la actul de conducere, la situațiile de risc în trafic, fiind ajutat de un adult în trafic, fără doar și poate putem vorbi despre o posibilă scădere a numărului de accidente grave, în care sunt implicați tinerii. Pe de o parte nu au experiență și nu i-a ajutat nimeni, cu excepția formării în școlile de șoferi. Pe de altă parte, apare acel teribilism al tinerilor, care ar putea fi temperat prin creșterea responsabilității, prin apariția acestui adult care ar trebui să stea lângă viitorul șofer", este de părere Cătălin Codescu, președintele Asociației Victimelor Accidentelor Rutiere.

Vârsta nu este neapărat relevantă

Reprezentanți ai școlilor de șoferi consideră că vârsta nu este neapărat relevantă pentru luarea permisului de conducere. Aceștia consideră că ar trebui acordată o importanță mai mare tipului de mașină pe care îl pot conduce la aceaști ani și, astfel se va reduce și numărul de accidente pe străzi.

„Își ia permis la categoria B1, la 16 ani, pentru că are acest drept. Conduce de la 16 la 17 în mașină singur, la 17 ani obține încă o categorie pentru o mașină puțin mai mare, dar nu mai poate conduce singur. Poate ar fi fost mai ok să spună: Dacă ai permis de conducere categoria B, poți să conduci la 17 ani, că oricum copiii la 17 ani gândeau mai mult decât noi, dar până la vârsta de 21 de ani nu poți conduce o mașină care să aibă o capacitate cilindrică mai mare de… Asta ar putea fi o situație mai bună pentru a reduce numărul de accidente pe străzi", consideră Marius Teodorescu, director de școală de șoferi. 

image
image
image
image
image
image
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net