Mușenița, comuna suceveană cu 2 școli și 12 biserici

Comuna suceveană Mușenița a rămas, în ultimii 50 de ani, cu mai puțin de jumătate din populație. În localitatea în care avea nu demult funcționau șase școli, acum mai sunt doar două, însă numărul bisericilor a rămas același: 12.       

image
Una din cele 12 biserici din Mușenița FOTO: ziardesuceava.ro

Comuna Mușenița din județul Suceava este aproape de granița cu Ucraina, la numai 12 kilometri de orașul Siret. Aici conviețuiesc deopotrivă ruși lipoveni, ucraineni și polonezi. Însă, de-a lungul timpului, populați a scăzut. Dacă în anii 50 aici locuiau peste 4.000 de suflete, acum mai sunt în jur de 1.800.

Din cauza lipsei locurilor de muncă și a faptului că nu se putea progresa, oamenii au plecat din Mușenița. Treptat, au fost desființate multe unități din comună, dar au fost închise și școli. Din cele 6 unități de învățământ care au funcționat, încet- încet au rămas doar 2 care să primească puținii școlari rămași în Mușenița.

2 școli și 12 biserici

Totuși, bisericile nu au pus lacătul pe porți. În comuna în care mai funcționează doar 2 școli, au rămas deschise toate lăcașurile de cult, în număr de 12. Oamenii de aici pot merge să se roage și să-și găsească liniștea sufletească în 6 biserici ortodoxe, 2 ortodoxe per it vechi, trei catolice și una creștină după Evanghelie.

Oamenii au cerut ani la rând modernizarea comunei, însă nu au fost ascultați. Recent, primăria a reușit să obțină fondurile necesare pentru repararea șoselelor principale și autoritățile locale s-au pus pe treabă. Cine trece acum prin Mușenița, poate spune că localitatea a revenit, puțin, la viață.

Comuna suceveană se întinde pe o suprafață de 40 de kilometri pătrați și este format din cinci sate: Baineț, care este și reședința comunei, Băncești, Climăuți, Mușenița, Vășcăuți și Vicșani. Majoritatea locuitorilor sunt de religie ortodoxă, însă există și minorități de ortodocși de rit vechi, romano – catolici și penticostali.

„Suntem lăsați vai de capul nostru”

Localnicii care au mai rămas încă se plâng de faptul că nimeni nu este interest să le fie și lor bine. „A plecat lumea din sat. Nimeni nu mai vrea să stea aici. Până mai ieri drumurile arătau jalnic. Nu se dorește ca Mușenița să prospere. În toată Suceava se construiesc blocuri, case, iar la noi nimic. Suntem lăsați, singuri, vai de capul nostru”, spune un localnic, conform ziardesuceava.ro.  

Localnicii din Mușenița îți câștigă traiul din agricultură, în cea mai mare parte. Trăiesc în liniște, iar singurele momente când viața lor se mai animă sunt atunci când se desfășoară nunți sau botezuri.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

george simion port popular jpg
Andreea Banica (foto Facebook) jpg
cristi borcea valentina pelinel milan jpeg
tonciu prodan reghe jpeg
Lucile Randon
laura cosoi jpg
amber heard atunci vs acum jpg
laceanu 1 415551511 jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
E bine în parc, păcat că sunt atâţia ţânţari! jpeg
Lucile Randon
lacul techirghiol apa roz explicatie fenomen constanta 775659 webp
soție george simion jpeg
iPhone App Store piata de aplicatii Apple FOTO Shutterstock
colaj kate middleton jpg