Ne-am relaxat, dar uite la ce trebuie să fim atenţi!

Ultima actualizare:

    Specialiștii vă sfătuiesc să nu ignorați sfatul de a purta măști în spațiile publice
Specialiștii vă sfătuiesc să nu ignorați sfatul de a purta măști în spațiile publice

Relaxarea începe să se simtă şi în România! De astăzi, sunt deschise terasele şi plajele, iar declaraţia pe proprie răspundere pentru circulaţia între localităţi devine istorie. Cu toate acestea, pericolul infectării cu coronavirus nu a trecut. Trebuie să respectăm o serie de măsuri stricte şi încă riscăm să ne infectăm dacă suntem neglijenţi.

În multe ţări europene, blocajele au început să fie ridicate, după cel puţin două luni de restricţii extrem de dure. Pandemia este însă departe de a se fi încheiat, iar specialiştii ne avertizează că nu este cazul să „uităm” brusc de măsurile de protecţie: distanţarea socială, purtarea măştii în spaţii închise, igiena corectă. Profesorul de biologie Erin Bromage, de la Universitatea din Massachusetts, a explicat care sunt riscurile şi cum ne putem îmbolnăvi în condiţiile actuale. Conform specialistului citat de weforum.org, este puţin probabil să ne îmbolnăvim în aer liber, dar evenimentele gen nunţi sau petreceri sunt riscante.

Pericolul nu a trecut

”Mulţi oameni respiră a uşurare, dar eu nu sunt sigur de ce. O curbă epidemică are o coborâre relativ previzibilă şi odată atins vârful, panta din spate poate fi, de asemenea, prevăzută. Am înţeles motivele pentru redeschiderea economiei, dar dacă nu rezolvaţi biologia, economia nu se va redresa”, avertizează profesorul. Iată la ce ne sfătuieşte acesta să fim atenţi:

  • Atenţie la băi! Băile, în special cele publice, au o mulţime de suprafeţe atinse foarte des: mânere de uşi, robinete, scaun de toaletă. Deci riscul de infectare în acest mediu poate fi ridicat. Încă nu ştim dacă o persoană eliberează materiale infecţioase în fecale sau doar virus fragmentat, dar ştim că tragerea apei la toaletă aerosolizează multe picături. Tratează băile publice cu multă precauţie (suprafaţă şi aer), până când ştim mai multe despre risc.

  • Tusea şi strănutul, periculoase. O singură tuse eliberează aproximativ 3.000 de picături, iar acestea se deplasează cu viteza de circa 70 km/oră. Majoritatea picăturilor sunt mari şi cad rapid (gravitaţia), dar multe rămân în aer şi pot călători printr-o cameră în câteva secunde. Un singur strănut eliberează aproximativ 30.000 de picături.
  • Dacă o persoană este infectată, picăturile dintr-o singură tuse sau strănut pot conţine până la 200.000.000 de particule de virus, care pot fi dispersate în mediul din jurul lor. Şansa de a vă infecta creşte, aşa că este vital să evitaţi aglomeraţiile şi să purtaţi mască.
  • Respiraţia şi vorbirea. Spre deosebire de strănut şi tuse care eliberează cantităţi uriaşe de material viral, picăturile respiratorii eliberate din respiraţie conţin doar niveluri scăzute de virus. Încă nu avem un număr pentru SARS-CoV2, dar putem folosi gripa ca ghid. Studiile au arătat că o persoană infectată cu gripă poate elibera până la 33 de particule virale infecţioase pe minut. Dar voi folosi 20 pentru a menţine matematica simplă. Vorbirea creşte eliberarea picăturilor respiratorii de aproximativ 10 ori, adică aproximativ 200 particule de virus pe minut. Din nou, presupunând că fiecare virus este inhalat, ar trebui să dureze aproximativ 5 minute de vorbire faţă în faţă pentru a primi doza necesară.

Vom avea vreodată vaccin?

Cele mai puternice companii de cercetare de pe toate continentele sunt, de câteva luni, într-o „cursă” intensă pentru descoperirea unui vaccin împotriva noului coronavirus Sars Cov-2. Deşi în mod normal procesul care are ca final comercializarea unui vaccin durează câţiva ani, de această dată, având în vedere gravitatea pandemiei, s-a decis ”arderea” unor etape, în speranţa că rezultatele  nu vor întârzia să apară. Deocamdată, cercetătorii nu pot da răspunsul la întrebarea ”vom avea vreodată un vaccin împotriva coronavirusului?”, aşa cum nu este foarte clar nici dacă dobândim imunitate o dată ce am făcut boala.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Cristela și Călin Georgescu jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Banner tik took
Banner Georgescu Șoșoacă
Banner Lasconi Ciolacu
Banner Călin Georgescu avere
Banner Călin Georgescu hartă
image png
mici jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net