Zapadă de un metru la Bâlea Lac. Salvamontiștii recomandă evitarea zonei

Ultima actualizare:

Salvamontiștii trag un semnal de alarmă pentru turiștii care doresc să profite de zăpadă. În mai multe regiuni montane există risc de avalanșă, așadar prudența ar trebui să fie elementul-cheie. 

image

Cel mai mare strat de zăpadă măsurat de meteorologi la data de 20 decembrie este de 134 de centimetri, la Bâlea Lac, în județul Sibiu, la peste 2.000 de metri altitudine, în Munţii Făgăraş. Se înregistrează risc mare de producere de avalanşe, potrivit unei avertizări valabile până luni seară.

Salvamontiştii sibieni recomandă turiștilor să evite luni zona Bâlea Lac. Buletinul nivometeorologic indică un grad 4 din 5 de avalanșă.

image

Testele de compresie făcute de salvamontişti indică, de asemenea, faptul că straturile de zăpadă nu au coeziune. Recomandăm schiorilor să evite practicarea sporturilor de iarnă în aceste zone. Traseele turistice la altitudine sunt închise”, au transmis salvamontiştii.

Accesul la Bâlea Lac se poate face cu maşina până la Bâlea Cascadă, de unde transportul este posibil doar pe cablu, cu telecabina.

Grad 4 și 5 de risc de avanașă 

Gradul 4 de risc presupune că declanşarea avalanşelor este probabilă chiar şi printr-o slabă supraîncarcare, pe numeroase pante suficient de înclinate. În anumite situaţii sunt de aşteptat numeroase declanşări spontane de avalanşe de dimensiuni medii şi adesea chiar mari.

Gradul 5 de risc presupune că instabilitatea stratului de zăpadă este generalizată. Chiar şi pe pantele puţin abrupte se pot produce spontan numeroase avalanşe de mari, adesea chiar foarte mari dimensiuni.

Prognoză meteo 20 decembrie 

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că se vor semnala precipitații, sub formă de ninsoare la munte, moderate cantitativ în general, predominant ninsoare în Maramureş şi în Transilvania şi mai ales sub formă de ploaie şi lapoviță în Banat, Crişana, Moldova, Dobrogea şi pe suprafețe mai mici în rest.

De asemenea, vor fi condiții de depunere a poleiului pe anumite arii. Vântul va suflă slab şi moderat, mai ales în zona înaltă a Carpaților Meridionali şi Orientali, unde rafalele vor depăşi 85...95 km/h unde va viscoli zăpadă, iar vizibilitatea va fi redusă. Temperaturile minime vor fi cuprinse între -4 şi 4 grade. În zonele joase de relief se va semnala ceață.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net