Zapadă de un metru la Bâlea Lac. Salvamontiștii recomandă evitarea zonei
Salvamontiștii trag un semnal de alarmă pentru turiștii care doresc să profite de zăpadă. În mai multe regiuni montane există risc de avalanșă, așadar prudența ar trebui să fie elementul-cheie.
Cel mai mare strat de zăpadă măsurat de meteorologi la data de 20 decembrie este de 134 de centimetri, la Bâlea Lac, în județul Sibiu, la peste 2.000 de metri altitudine, în Munţii Făgăraş. Se înregistrează risc mare de producere de avalanşe, potrivit unei avertizări valabile până luni seară.
Salvamontiştii sibieni recomandă turiștilor să evite luni zona Bâlea Lac. Buletinul nivometeorologic indică un grad 4 din 5 de avalanșă.
„Testele de compresie făcute de salvamontişti indică, de asemenea, faptul că straturile de zăpadă nu au coeziune. Recomandăm schiorilor să evite practicarea sporturilor de iarnă în aceste zone. Traseele turistice la altitudine sunt închise”, au transmis salvamontiştii.
Accesul la Bâlea Lac se poate face cu maşina până la Bâlea Cascadă, de unde transportul este posibil doar pe cablu, cu telecabina.
Grad 4 și 5 de risc de avanașă
Gradul 4 de risc presupune că declanşarea avalanşelor este probabilă chiar şi printr-o slabă supraîncarcare, pe numeroase pante suficient de înclinate. În anumite situaţii sunt de aşteptat numeroase declanşări spontane de avalanşe de dimensiuni medii şi adesea chiar mari.
Gradul 5 de risc presupune că instabilitatea stratului de zăpadă este generalizată. Chiar şi pe pantele puţin abrupte se pot produce spontan numeroase avalanşe de mari, adesea chiar foarte mari dimensiuni.
Prognoză meteo 20 decembrie
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că se vor semnala precipitații, sub formă de ninsoare la munte, moderate cantitativ în general, predominant ninsoare în Maramureş şi în Transilvania şi mai ales sub formă de ploaie şi lapoviță în Banat, Crişana, Moldova, Dobrogea şi pe suprafețe mai mici în rest.
De asemenea, vor fi condiții de depunere a poleiului pe anumite arii. Vântul va suflă slab şi moderat, mai ales în zona înaltă a Carpaților Meridionali şi Orientali, unde rafalele vor depăşi 85...95 km/h unde va viscoli zăpadă, iar vizibilitatea va fi redusă. Temperaturile minime vor fi cuprinse între -4 şi 4 grade. În zonele joase de relief se va semnala ceață.