Nicușor Dan, despre țânțari și căpușe. Când începe dezinsecția în București

Ultima actualizare:

    Căpușele pot transmite boala Lyme
Căpușele pot transmite boala Lyme

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a precizat că, începând de săptămâna viitoare, va demara acțiunile de dezinsecție și deratizare în București. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc vineri.

Vestea vine într-un moment în care orașul începe să fie invadat de țânțari și căpușe, mai ales că spațiile verzi nu au fost peste tot igienizate. În parcuri și grădini publice iarba a crescut înaltă, nefiind până acum cosită, iar copacii, mulți dintre ei, nu au fost toaletați. Până acum, nu au fost bani, s-a plâns primarul care a promis însă rezolvarea problemei. Să vedem și cum își va duce la bun sfârșit planul, căci Compania Eco-Igienizare, prestatoarea acestor servicii, a anunțat că intră în grevă, luni, de la ora 09.00 Motivul? Costul total pentru deratizare, dezinsecție și dezinfecție va fi de 16,7 milioane de lei, jumătate față din suma cerută de companie.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan: „Avem banii. Am aprobat planul anual”

Nicușor Dan a declarat că există în momentul acesta trei urgențe în capitală: dezinsecția și deratizarea, gropile din asfalt și iarba din parcuri. „Avem trei restanțe în momentul acesta. Avem o restanță cu dezinsecția, deratizare, dezinfecție, avem o restanță cu gropile și o restanță cu iarba din parcuri. În săptămâna următoare o să începem rezolvarea fiecăreia dintre aceste probleme, am avut o problemă cu bugetul și am mai avut o problemă cu faptul că aceste servicii erau prestate de companiile municipale, acestea nu au fost finanțate, nu mai au oameni, utilaje, ITP, chestiuni tehnice care au făcut ca aceste chestiuni să întârzie, dar în momentul ăsta avem banii și o să începem să le rezolvăm. În ceea ce privește dezinsecția, deratizarea, dezinfecția, am avut o ședință de consiliu în care am aprobat planul anual. Acum rămâne ca compania municipală să ne spună dacă poate să îl îndeplinească, dacă nu, o să ne ducem cu achiziție publică pe piață”, a mai spus Nicușor Dan.

Cum ne ferim de căpușe

Căpușe nu sunt numai în București ci în toate zonele înverzite. Te poți trezi înțepat când mergi la picnic, la iarbă verde, în drumeție pe munte sau într-o scurtă plimbare printr-un parc. Iată cum să te ferești și cum să-ți protejezi sănătatea. 

Îmbrăcămintea pe care o porți când ieși la grătar sau la iarbă verde este esențială și e primul lucru de care trebuie să ai grijă, aflăm de pe site-ul cefacemimi.ro. Specialiștii recomandă să purtăm bluze cu mânecă lungă, pantaloni lungi, ciorapi trei sferturi, încălțăminte închisă, o pălărie care să ne protejeze capul. Hainele ar trebui să fie albe sau deschise la culoare pentru a observa imediat căpușele care se pot prinde în țesătură. 

De asemenea, recomandat este să nu stăm direct pe iarbă, să nu alergăm în picioarele goale, să nu stăm la plajă în costum de baie în zone înverzite.

Mate atenție și la animalele de companie căci pisicile și câinii ne pot transmite căpușe. Nu-i lăxa pe cei mici să intre în contact sau să mângâie animale necunoscute, câini sau pisici maidaneze deoarece riscul ca o căpușă să se atașeze de pielea lor este destul de mare.

Ce boli transmit căpușele

Căpușele, prin mușcătura lor, sunt factori de risc în transmiterea unor boli ca:

Babesioza - are simptome asemanatoare racelii (febră, dureri musculare, senzație de oboseală; se tratează cu antibiotice);

Boala Lyme

Se mai numeste și borelioza Lyme este cauzată de o bacterie. Și aceasta este transmisă prin căpușă Căpușele se infectează hranindu-se cu insecte ce au sangele infectat de bacterie. Boala Lyme este întâlnită cel mai des în Europa, în America de Nord și Asia. Mai este numită și boala cu 1.000 de fețe. Simptomele bolii Lyme sunt dureri de cap, oboseală și o erupție caracteristică la nivelul pielii. Care apare în decurs de 3-30 de zile de la mușcătură și se răspândește în decurs de câteva zile.

Nici pentru această boală nu există vaccin. Se poate trata ca și babesioza cu ajutorul antibioticelor, tratamentul fiind administrat timp de câteva săptămâni. Dacă nu este tratată, boala Lyme atacă inima și sistemul nervos central.

Encefalita transmisă de căpușă este o infecție virală. Boala se manifestă la nivelul sistemului nervos central și se întâlește mai ales în Europa dar și în Asia.

Simptomele importante sunt febra, durerile de cap, amețelile, dureri ale articulațiilor, dar și simptome neurologice; 

Febra hemoragica de Crimeea-Congo - se manifesta prin febră mare, amețeala, sensibilitate la intensitatea luminii, dureri abdominale, stări de greață.

VEZI MAI JOS CUM ÎNDEPĂRTEZI CORECT O CĂPUȘĂ

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
image
actualitate.net
image
actualitate.net