Noua lege a salarizării pentru bugetari. Vor primi salariile în funcție de performanță

Noua lege a salarizării va stabili grile unice de salarizare pentru angajații statului, dar și o componentă care va ține cont de performanța fiecăruia dintre cei peste 1,3 milioane de salariați. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat că va fi introdus un spor lunar „care va încuraja performanța”, iar posturile vor fi ierarhizate pe o scară de la 1 la 12.

Bugetarii vor primi salarii în funcție de performanță / Foto: Arhiva Click!
Bugetarii vor primi salarii în funcție de performanță / Foto: Arhiva Click!

„Ne dorim să avem o lege care să aducă claritate, iar pentru muncă egală plata să fie egală. Legea trebuie să aibă un mecanism de limitare a modificărilor ad-hoc. Va fi introdus un spor lunar care va încuraja performanţa. Rolul nostru este să venim cu politici active pentru forţa calificată de muncă”, a declarat Simona Bucura - Oprescu, ministrul Muncii.

Posturile vor fi ierarhizate pe o scară de la 1 la 12, 1 la nivel de paznic, iar 12 la nivelul președintelui ţării, la gradul 4 sunt poliţiștii locali, economiștii, cu studii medii sau superioare. La nivelul 7 sunt inspectori vamali, lectori universitari şi criminalişti. Va fi calculat, în funcție de grad, salariul bugetarilor, care va avea o parte fixă și una variabila, în funcție de performanță.

„Îmi doresc să avem o lege a salarizării cât mai simplă”

Este foarte importantă performanţa în administraţia centrală şi locală. Îmi doresc să avem o lege a salarizării cât mai simplă, clară, dar care să-i stimuleze pe cei care muncesc”, a mai declarat Simona Bucura - Oprescu

Aceasta implică faptul că profesorii ar putea beneficia de un salariu mai generos în cazul în care elevii lor obțin calificări la olimpiade, în timp ce inspectorii antifraudă vor fi remunerați în funcție de sancțiunile aplicate și neregulile identificate.

„Trebuie realizați în primul rând indicatorii de performanță, sistemul privat deja are un sistem clar și transparent de indicatori de performanță, un salariu de bază plus prime sau bonusuri de performanță. Este necesară o analiză între ceea ce piața forței de muncă are nevoie și ceea ce ne oferă sistemul educațional, o analiză a competențelor pentru a face performanța”, a declarat Leonard Rizoiu, specialist resurse umane.

Salarizarea bugetarilor din primării

Salariul mediu al unui informatician cu experiență la o primărie este de 6.000 de lei, în timp ce în sectorul privat este de două ori mai mare. Conform noii legi, angajații IT din administrația publică vor câștiga la fel de mult, dar vor avea responsabilități suplimentare și în funcție de complexitatea muncii lor, de nivelul de educație și de performanțele lor.

Salariile angajaților din administrațiile locale vor cunoaște o modificare semnificativă, însă de acum înainte, acestea nu vor mai fi stabilite de primari sau președinți de consilii județene, ci vor fi reglementate de către Ministerul Muncii.

Cele peste 50 de prime diferite pe care le primesc în prezent bugetarii vor fi probabil desființate. Noua lege a salarizării nu va fi finalizată, cel mai probabil, până la sfârșitul acestui an.

Propuneri pentru anul 2025

În principiu, odată ce forma finală va fi decisă de Parlament, aceasta va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2025 sau mai târziu (termenul limită pentru adoptarea PNRR este sfârșitul anului 2024) și va fi aplicată într-o singură etapă (pentru a evita problemele cu vechea lege, care trebuia aplicată în etape pe parcursul a cinci ani).

Ministerul Dezvoltării și Administrației a anunțat că susține propunerea AMR, AOR, ACR și UCJR privind aplicarea unor grile standard de salarizare pentru administrația publică locală, dar și cu o componentă flexibilă.

„Am adus la cunoștință d-nei ministru că în prezent sunt discriminări și inechități în ceea ce privește actuala Lege 153/2017, în cadrul aceleiași unități administrative sunt salarii diferite pentru aceeași funcție din cadrul unor instituții locale, precum și că unii polițiști locali beneficiază de indemnizație de hrană cu toate că în lege se stabilesc drepturi de hrană conform OG 26/1994, iar în unele localități nu beneficiază deloc.

Principalele propuneri ale Federației noastre au fost : compensarea cu timp liber corespunzător sau cu plata unui spor, pentru munca prestată în zilele de sâmbete, duminici și sărbători legale de personalul poliției locale, acordarea obligatorie a drepturilor de hrană personalului poliției locale, obligarea UAT-urilor, de a efectua determinările privind desfășurare activității în condiții vătămătoare și acordarea sporului aferent, precum și menținerea în plată a coeficienților stabiliți de consiliile locale fără a fi diminuați atunci când crește valoarea salariului minim pe economie, precum și după aplicarea noii legi a salarizării unitare, niciun salariu aflat în plată să nu scadă”, a informat BNS, relatează Adevărul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Ducesa de Glucester Foto Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Podul lui Traian  jpeg
10 lei jpg
antalya pixabay jpg
cuplu de romani, disparut în inundatii, cautati in Spania Foto ABC    Álvaro Ybarra Zavala jpg
vf tampa brasov jpg
Mihaela Bilic jpg
Familie de rusi urmarind discursul lui Putin la TV 29 feb 2024 foto AFP jpeg
iohannis jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net