"Nu e bună ca la mama, da’ e 10 lei tava!"
A fost vuiet mare, miercuri, când a început noul an universitar. Înainte de a merge la festivităţi, studenţii au făcut coadă la cantinele din campusuri, unde se găteşte ca la mama şi costă puţin.
Găseşti cantinele Politehnicii Bucureşti după arome. Miroase a plăcinte, mirodenii, grătare, murături şi chifteluţe. Ciprian avea o foame de lup. ”Am luat de toate, ca să îmi ajungă până spre seară. Am adus şi de acasă, de la mama, dar am avut poftă de mâncare caldă. De fapt, am vrut şi să testez cum e prin cantine pentru că sunt boboc”, ne-a spus Ciprian, student în anul I, la Facultatea de Electronică.
Şi-a umplut tava cu ciorbiţă de purcel, şniţel de pui cu piure, un ştrudel cu mere, patru felii mari de pâine.
Totul a costat 10 lei. O altă cantină, din campusul Leu din Capitală, este proaspăt renovată. Aici am găsit-o pe doamna Gabi, cea care pregăteşte ciorbele şi supele pentru studenţi. ”Vin zilnic să mănânce o ciorbiţă caldă, ca la mama acasă. De dimineaţa, până seara, se vând în jur de 500 de porţii. Azi am făcut ciorbă de purcel, supă de legume şi de pui. S-au vândut ca pâinea caldă, mai ales că o porţie costă 2,70 lei”, ne-a explicat doamna Gabi. În căminele Politehnicii Bucureşti sunt cei mai mulţi studenţi din ţară, circa 14.500, majoritatea clienţi zilnici ai cantinelor.
O ciorbă costă 1,60 lei, iar cotletul doar 3,90 lei
- ciorba de fasole costă doar 1,60 lei;
- o porţie de ciorbă ţărănescă de pasăre este 2,70 lei;
- o porţie de piure de cartofi e 1,50 lei;
- un şniţel de pui e 2,80 lei;
- un cotlet de porc la grătar, 3,90 lei;
- pulpe de pui la tavă, 2,40 lei;
- mămăligă cu brânză de vaci şi smântână, 3,60 lei.