Prima domnitoare din istoria României. Era originară din Italia, iar sub conducerea ei Țara Românească a înflorit

Ecaterina Salvarezzo, fiind originară dintr-o familie italiană, a fost prima domnitoare din istoria României, contribuind semnificativ la dezvoltarea ei. Una dintre realizările sale notabile a fost înființarea primei tiparnițe din București.

Ecaterina Salvarezzo / FOTO: Portret
Ecaterina Salvarezzo / FOTO: Portret

Născută într-o familie siciliană influentă la Constantinopol în secolul al XVI-lea, Ecaterina Salvarezzo a avut o contribuție esențială în istoria României, ocupând funcția de domnitoare a Țării Românești timp de șase ani. Este cunoscut faptul că a construit împreună cu soțul ei, viitorul domnitor Alexandru al II-lea Mircea, prima tiparniță din București.

Întâlnirea cu Ecaterina Salvarezzo a fost decisivă pentru Alexandru al II-lea Mircea

Întâlnirea dintre Ecaterina Salvarezzo și Alexandru al II-lea Mircea la Constantinopol, în timpul pribegiei acestuia, a fost decisivă pentru destinul viitor al domnitorului. Cei doi s-au căsătorit în anul 1558 la Pera și, ulterior, au revenit în Țara Românească.

Ecaterina Salvarezzo a avut o contribuție majoră în politica și guvernarea țării. În primăvara anului 1568, după ce Doamna Chiajna, mama domnitorului Petru cel Tânăr, a căzut în dizgrația turcilor, sultanul Selim al II-lea a decis numirea unui nou domnitor în Țara Românească, având în vedere și influența familiei Salvarezzo la Constantinopol.

Atunci când soțul ei a fost înscăunat ca domnitor, Ecaterina Salvarezzo a fost nevoită să treacă la ortodoxism și a ctitorit Mănăstirea Slătioarele din Ocnele Mari. În plus, în 1573, împreună cu domnitorul, a înființat prima tiparniță din București, la Mănăstirea Plumbuita.

A plecat în exil unde și a murit

După ce fiul ei, Mihnea al II-lea, a fost înscăunat ca domnitor în Țara Românească de către sultanul Murat al III-lea, Ecaterina Salvarezzo a condus țara în calitate de regentă timp de șapte ani, între 1577 și 1583, într-o perioadă dificilă, marcată de intrigi și presiuni politice.

Cu toate acestea, în 1583, sultanul Murat al III-lea l-a mazilit pe Mihnea al II-lea, iar familia a fost exilată la Constantinopol, apoi în insula Rhodos și în final în Tripoli, pe coasta Africii de Nord, scrie Adevarul. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Planete, Pixabay (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Nicolae Ceauşescu, la Conferinţa Naţională a PCR din decembrie 1977 (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 2/1977)
human structures made matters worse  jpg
mic dejun  foto   Shutterstock jpg
adelina pestritu colaj instagram jpg
Dr  Tarek Nazer 1000x600 jpg
atac de cord Pixabay jpg
marcel bolos jpg
TRAGERI LOTO LOTERIA ROMANA
image
actualitate.net
image
actualitate.net