A stat pe tronul Țării Românești doar 30 de zile! Domnitorul misterios pe care românii l-au uitat

De-a lungul istoriei poporului nostru, câteva nume au reușit să rămână în amintirea noastră, indiferent de cât de multe secole au trecut de la moartea acestora. Cu toate acestea, există și situații exact opuse, în care anumite persoane, deși au avut o viață extrem de fascinantă, au fost uitate aproape imediat după moartea lor. În această situație este și domnitorul Basarab al VI-lea.

Domnitorul făcea parte din familia Basarabilor
Domnitorul făcea parte din familia Basarabilor

Potrivit informațiilor de la adevarul.ro, nici măcar în ziua de astăzi nu se cunosc foarte multe despre acest domnitor enigmatic. Basarab al VI-lea, după cum putem intui și din nume, era descendent din familia Basarabilor, iar motivul pentru care acesta a stârnit curiozitatea istoricilor este perioada extrem de scurtă a domniei sale. Mai precis, Basarab al VI-lea a stat la cârma Țării Românești vreme de numai 30 de zile!

Povestea acestui domnitor enigmatic începe pe data de 2 ianuarie 1529, atunci când Radu de la Afumați este ucis, alături de fiul lui, Vlad. Domnitorul este asasinat de către boierii Neagoe și Drăgan, în timp ce se afla în biserica Cetățuia, aflată la nord de orașul Râmnicu Vâlcea. Doar trei zile mai târziu, pe 5 ianuarie, cei doi boieri îl numesc domnitor pe Basarab al VI-lea, pe care îl considerau a fi ușor de manevrat.

Basarab al VI-lea a domnit doar 30 de zile

Cu toate acestea, domnia lui Basarab al VI-lea ajunge la final la aproximativ o lună de la preluarea tornului, pe data de 6 februarie 1529. Acesta a fost îndepărtat de la tron la numai 30 de zile după ce a devenit domnitor, iar cei care s-au ocupat de acest lucru au fost tot cei doi boieri, Neagoe și Drăgan. Aceștia au acționat la ordinul sultanului Suleiman Magnificul, iar mai târziu, Basarab s-a retras la sud de Dunăre, unde a fost și executat, la ordinul celor doi boieri.

Cu toate acestea, nici îndepărtarea lui Basarab al VI-lea nu a adus liniștea politică în Țara Românească, iar Suleiman a decis să îl pună pe tron pe Moise Vodă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ebrahim Raisi FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
alergii  jpg
protest INQUAM Photos  jpg
khamenei alegeri tw1 jpg
florentina jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
bucharest jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
edesia ro 202207 miedul bautura straveche din miere de albine 02 1024x684 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net