Nu fura la doctorat, că te prind cu plagiat!

Ultima actualizare:
CD-ul cu lucrarea  se introduce  în calculator  şi se scanează
CD-ul cu lucrarea se introduce în calculator şi se scanează

Doctoranzii au apărut ca ciupercile după ploaie. Sătui de neserioşii care fură munca altora, profesorii de la Universitatea Petrol şi Gaze din Ploieşti (UPG) au luat atitudine. Plătesc ca să aibă acces la un sistem care verifică autenticitatea tezelor.

România ocupă locul 6 la numărul de doctoranzi. Potrivit Eurostat, în 2014 aveam înscrişi aproximativ 20.000 de persoane la şcolile de doctorat, iar în jur de 6.000 termină anual. Acum 25 de ani doar 71 de cursanţi primeau titlul suprem. Scandalul din ultima perioadă a arătat că nu doar cei merituoşi s-au făcut doctori într-un anumit domeniu, ci şi cei descurcăreţi care au copiat de ici-colo şi au încropit o teză.

În patru ore  se dă verdictul.  Această teză este  considerată plagiat
În patru ore se dă verdictul. Această teză este considerată plagiat

Nume grele au fost implicate în discuţiile legate de plagiat, inclusiv cele ale lui Victor Ponta, Gabriel Oprea, Olguţa Vasilescu, Robert Negoiţă sau Laura Kovesi. Ca să se termine cu doctorii făcuţi la normă, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a dat în aprilie un ordin prin care toate universităţile sunt obligate să aibă un soft care să verifice dacă lucrarea prezentată e muncită sau nu. “Am implementat sistemul din vara aceasta. Cred în titlu, am muncit foarte mult pentru el şi fac tot ce este posibil omeneşte ca să nu se arunce în derizoriu. Nu toţi universitarii sunt hoţi”, ne-a declarat Nicolae Paraschiv, director al şcolii doctorale de la UPG.


    În patru ore  se dă verdictul.  Această teză este  considerată plagiatFoto: Andreea Dancu
În patru ore se dă verdictul. Această teză este considerată plagiatFoto: Andreea Dancu

Sistemul achiziţionat aparţine firmei sistemantiplagiat.ro, iar universitatea a plătit 2.160 de lei pentru 6 milioane de caractere, ceea ce înseamnă că în jur de 10 teze pot fi verificate chiar şi de trei ori. Lucrarea, aflată pe un CD, se introduce în sistem cu ajutorul calculatorului. Se scanează şi se  dă apoi comanda “verifică”. Informaticienii fac toată treaba. Verifică eventuale similitudini cu lucrările şi referatele pe care le au în baza de date, iar în patru ore dau verdictul. “Sistemul funcţionează pe baza a doi indicatori, fiind vorba despre secvenţe de 5 şi de peste 25 de cuvinte. Dacă îi găseşte la 5% plagiat pe secvenţe de peste 25 de cuvinte sau 50% pe secvenţe de 5 cuvinte i-o returnăm”, a explicat profesorul. Din cele 10 teze introduse în sistem, două au fost întoarse pentru a fi refăcute. La UPG sunt circa 30 de teze pe an.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
varza murata 505587 webp
bunt erleuchtet chinas jpg
image png
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
turcia jpg
casa jpg
trafic inchis A1 vant jpg
pietrele vii din Romania  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net