Nu plecați de acasă fără umbrelă, dacă sunteți din aceste regiuni ale țării

Administrația Națională de Meteorologie - ANM a emis luni, 15 august, mai multe avertizări de vreme rea.

image
Județe țării vizate de codul galben de vreme rea

ANM a emis o avertizare tip cod galben, asupra unor fenomene de instabilitate atmosferică temporar accentuată și ploi însemnate cantitativ pentru ziua de luni, 15 august, până la ora 22.00

Sunt așteptate ploi torențiale și vijelii

La munte, în Dobrogea, local în Muntenia, Transilvania, Moldova, Maramureș și nordul Olteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25...40 l/mp și pe arii restrânse 50...70 l/mp.

Citește și: Specialiștii avertizează: „Bucureștiul nu va mai putea fi locuit”

Fenomenele specifice instabilității atmosferice se vor semnala luni (15 august), pe arii restrânse și în restul teritoriului, iar marți (16 august), cu precădere în nord, centru și est.

Codul galben implică fenomene meteorologice prognozate, vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă, ce vor fi periculoase, cu un grad de intensitate mare.

Cum va fi vremea în București

În București, vor fi perioade în care vor mai fi posibile averse care să cumuleze 5...10 l/mp și izolat 15 l/mp. Temperatura maximă a zilei de 15 august va fi de 27...28 de grade.

În Crișana, până în jurul datei de 19 august vremea se va încălzi, astfel încât media maximelor termice va ajunge să atingă 35...36 de grade, iar a minimelor 18...20 de grade.

Între 20 și 23 august, însă, se va răcori, maximele termice vor fi în medie de 27...29 de grade, iar minimele de 14...17 grade. Ulterior, până la finalul intervalului de prognoză, nu vor mai fi variații semnificative ale temperaturii aerului.

Citește și: Inundaţii în Las Vegas: clădiri afectate de ploi şi zboruri întârziate

Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată între 19 și 21 august.

În Transilvania, procesul de încălzire a vremii se va încheia în jurul datei de 19 august, când maximele termice vor atinge în medie 34 de grade, iar minimele 17 grade. În următoarele două zile, media temperaturilor maxime va scădea cu aproximativ 7...8 grade, iar a minimelor cu 2...4 grade.

În continuare nu vor mai fi variații semnificative, valorile termice maxime vor avea o medie apropiată de 28 de grade, iar minimele de 13 grade.

Cum va fi vremea în restul țării, în următoarea perioadă

Vor fi condiții pentru averse aproape în fiecare zi, dar pe arii mai extinse acestea se vor semnala la începutul intervalului, precum și între 19 și 21 august.

În Maramureș, în primele trei zile media maximelor termice va fi de 30 de grade, în următoarele două se va încălzi până când aceasta va atinge 34...35 de grade, apoi, în zilele de 20 și de 21 august, va scădea cu 8...9 grade.

În cea de a doua săptămână variațiile termice vor fi nesemnificative, iar temperaturile maxime se vor situa în medie între 27 și 29 de grade. În ceea ce privește media minimelor termice, aceasta va avea valori între 16 și 18 grade în prima săptămână, apoi între 14 și 16 grade.

Vor fi posibile averse aproape în fiecare zi, dar cu o probabilitate mai mare între 15 și 17 august și între 19 și 21 august.

Unde urmează să scadă temperaturile

În Moldova, maximele termice vor fi în creștere până în data de 19 august, atunci când media lor va atinge 33...34 de grade. În următoarele două zile aceasta va scădea cu aproximativ 6 grade, apoi, până la finalul intervalului de prognoză, va avea ușoare variații între 27 și 29 de grade.

Media minimelor termice se va situa între 17 și 19 grade în prima săptămână și între 15 și 17 grade în cea de-a doua. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în intervalul 15 – 22 august

În Dobrogea, vremea se va încălzi treptat, astfel încât în jurul datei de 19 august media maximelor termice va ajunge să se situeze în jurul valorii de 32 de grade, iar a minimelor va fi de 21...22 de grade.

Citește și: Vă era dor de o nouă taxă? Ministrul mediului a făcut anunțul

În zilele imediat următoare se va răcori, iar între 22 și 28 august temperaturile maxime vor avea o medie între 28 și 30 de grade, iar minimele între 18 și 20 de grade.

Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în primele zile de prognoză și în intervalul 20...22 august.

În Muntenia, până în jurul datei de 19 august vremea se va încălzi, astfel încât media maximelor de temperatură va ajunge să atingă aproximativ 36 de grade, iar a minimelor 18...20 de grade.

Între 20 și 23 august, însă, se va răcori, maximele termice vor fi în medie de 29...32 de grade, iar minimele în medie de 17...19 grade. Ulterior, până la finalul intervalului de prognoză, nu vor mai fi variații semnificative ale temperaturii aerului.

Probabilitatea mai mare pentru averse va fi în primele două zile de prognoză, precum și între 20 și 23 august.

Cum va fi vremea la munte

În Oltenia, procesul de încălzire a vremii se va încheia în jurul datei de 19 august, atunci când maximele termice vor atinge în medie 35...36 de grade, iar minimele 19...20 de grade. În următoarele trei zile media temperaturilor maxime va scădea cu aproximativ 8 grade și a minimelor cu 4 grade.

În continuare nu vor mai fi variații semnificative, valorile termice maxime urmând a avea o medie apropiată de 30 de grade, iar minimele de 17 grade. Probabilitate mai mare pentru averse va fi în primele zile de prognoză și din nou după data de 19 august.

De asemenea, la munte vremea se va încălzi până în jurul datei de 19 august, atunci când media maximelor termice va ajunge să atingă aproximativ 26 de grade, iar a minimelor va fi de 13...15 grade. În zilele imediat următoare se va răcori, iar între 22 și 28 august temperaturile maxime vor avea o medie între 17 și 20 de grade, iar minimele între 9 și 12 grade.

Citește și: Managerul Centrului pentru Biodiversitate al Comisiei Europene: «Ce dracu' se întâmplă în România?»

Vor fi perioade cu averse aproape în fiecare zi, pe arii mai extinse în primele două și între 19 și 24 august.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

FotoJet jpg
Reghe, botez Liam jpg
Anamaria Prodan jpg
 Foto   Facebook Ile du Levant  (4) jpg
ferentz iohannis  jpg
simley si marius jpeg
Cea mai importantă persoană din viața mea mp4 thumbnail png
cub cub anamaria prodan laurențiu reghecampf png
Ronaldo, cu nasul spart în partida Cehia - Portugalia FOTO EPA EFE
Nicolae Ciuca FOTO Facebook Nicolae Ciuca
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 26 septembrie sf neagoie basarab png
 Foto   Facebook Ile du Levant  (4) jpg
foto1 jpeg
1231 jpg
palatul patriarhiei foto basilica (5) jpg
Phoebe Lee Matthew a fost mușcată de o „văduvă falsă” jpg