Efectele încălzirii globale în România: caniculă, furtuni și vijelii

Vineri, 1 iulie, valul de c─âldur─â de pe teritoriul Rom├óniei va continua s─â persiste, iar disconfortul termic va fi foarte accentuat ├«n vestul, nord-vestul ╚Ť─ârii, unde prognoza meteo prezint─â un Cod ro╚Öu de temperaturi extreme ╚Öi disconfort termic deosebit de accentuat.

inquam photo bucuresti urmari cod galben furtuna 92793 jpg
Furtună în București

Avertizarea de Cod ro╚Öu este disponibil─â pentru Arad, Bihor, Satu Mare, S─âlaj, Maramure╚Ö ╚Öi Bistri╚Ťa-N─âs─âud, unde se vor ├«nregistra temperaturi maxime extreme, ce vor ajunge s─â dep─â╚Öeasc─â recordurile absolute ale perioadei.

Temperaturi extreme ├«n vestul ╚Ť─ârii

├Än zonele de c├ómpie ╚Öi de podi╚Ö, indicele temperatur─â umezeal─â (ITU) va dep─â╚Öi pe arii extinse pragul de 80 de unit─â╚Ťi, ├«nregistr├ónd temperaturi caniculare.┬á

În ciuda temperaturilor caniculare, mai multe zone din România sunt vizate de Cod portocaliu de averse ce vor depăși pe arii restrânse 35 - 40 l/mp, acompaniate de frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie și, în cele din urmă, grindină.

De altfel, și perioada aceasta a fost una aflată la extreme. Într-o zi aveam temperaturi caniculare, iar în altă zi aveam parte de furtuni foarte puternice, ce ajungeau să incapaciteze traficul din marile orașe sau chiar să facă pagube majore clădirilor din sate sau comune. 

De exemplu, pe 14 iunie, Bucure╚Ötiul a fost inundat ├«n mai pu╚Ťin de o or─â. Norii de ploaie au venit ├«n doar c├óteva ore, iar acela a fost momentul ├«n care mai mul╚Ťi ╚Öoferi au decis s─â trag─â pe dreapta, deoarece riscau s─â provoace un accident.┬á

Informeaz─â-te despre efectele furtunii care a inundat Bucure╚Ötiul ├«ntr-o singur─â or─â:┬áMai ceva ca ├«n Vene╚Ťia. Bucure╚Ötiul, inundat ├«n mai pu╚Ťin de o or─â!

Furtuna de pe 14 iunie a fost una acompaniată de grindină care a variat în mărime. 

Chiar și așa, acest fenomen nu a fost singular. La începutul lunii iunie, furtunile au pus stăpânire peste România, mai multe orașe fiind puternic avariate de vânturile ce depășeau zeci de kilometri pe oră. 

Cite╚Öte mai multe despre furtunile din Rom├ónia:┬áFurtun─â ├«n mai multe ora╚Öe din ╚Ťar─â. Sute de locuin╚Ťe au r─âmas f─âr─â curent electric

stanga
dreapta
inquam photo bucuresti urmari cod galben furtuna 92792 jpg
inquam photo bucuresti urmari cod galben furtuna 92787 jpg
Furtun─â puternic─â ├«n Timi┼č FOTO Facebook/Severe Weather Alert Rom├ónia
Furtun─â puternic─â ├«n Timi┼č FOTO Facebook/Severe Weather Alert Rom├ónia
Furtun─â puternic─â ├«n Timi┼č FOTO Facebook/Severe Weather Alert Rom├ónia
Furtun─â puternic─â ├«n Timi┼č FOTO Facebook/Severe Weather Alert Rom├ónia
inquam photo bucuresti urmari cod galben furtuna 92798 jpg
inquam photo bucuresti urmari furtuna cod portocaliu 72139 jpg

Ce se întâmplă cu vremea în România

├Änc─âlzirea global─â influen╚Ťeaz─â schimb─ârile climatice peste tot pe glob. Anii ace╚Ötia, Rom├ónia s-a lovit de prezen╚Ťa unor tornade pe teritoriul nostru, fenomen cunoscut publicului larg ca fiind prezent doar ├«n Statele Unite.┬á

De altfel, chiar ╚Öi temperaturile ridicate sunt influen╚Ťate de emisiile de dioxid de carbon ╚Öi poluarea realizat─â de corpora╚Ťii ╚Öi companii interna╚Ťionale.┬á

La nivel local, de exemplu, Bucure╚Ötiul are 60% din noxele de CO2 provenite de la ma╚Öinile cu motoare cu combustie intern─â. Totu╚Öi, problemele sunt globale, iar ma╚Öinile ce func╚Ťioneaz─â pe baz─â de motoare pe benzin─â sau motorin─â reprezint─â doar o cot─â foarte mic─â din totalul de noxe degajate ├«n aer.

În Uniunea Europeană, 75% din emisiile de gaze de seră provin de la companii ce au la bază procese industriale și ardere a combustibililor fosili. 

Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

iulia vantur jpeg
4 irina rimes divort 34092 jpg jpeg
alex leonte cancan 3 jpg
2 octavia geamanu antena 1 jpg jpeg
front brad pitt gettyimages copy jpeg
6 victor ponta si daciana sarbu avere jpg jpeg
Catalin Botezatu png
olivia newton john jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
foto1 profimedia 0335766210 jpeg
paianjen jpg jpeg
calendar ortodox 2021 09 august sfantul apostol matia png
lucian bode untold boc 640x400 jpg
iphone 14 png
grecia