Efectele încălzirii globale în România: caniculă, furtuni și vijelii

Vineri, 1 iulie, valul de căldură de pe teritoriul României va continua să persiste, iar disconfortul termic va fi foarte accentuat în vestul, nord-vestul țării, unde prognoza meteo prezintă un Cod roșu de temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat.

Furtună în București
Furtună în București

Avertizarea de Cod roșu este disponibilă pentru Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud, unde se vor înregistra temperaturi maxime extreme, ce vor ajunge să depășească recordurile absolute ale perioadei.

Temperaturi extreme în vestul țării

În zonele de câmpie și de podiș, indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul de 80 de unități, înregistrând temperaturi caniculare. 

În ciuda temperaturilor caniculare, mai multe zone din România sunt vizate de Cod portocaliu de averse ce vor depăși pe arii restrânse 35 - 40 l/mp, acompaniate de frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie și, în cele din urmă, grindină.

De altfel, și perioada aceasta a fost una aflată la extreme. Într-o zi aveam temperaturi caniculare, iar în altă zi aveam parte de furtuni foarte puternice, ce ajungeau să incapaciteze traficul din marile orașe sau chiar să facă pagube majore clădirilor din sate sau comune. 

De exemplu, pe 14 iunie, Bucureștiul a fost inundat în mai puțin de o oră. Norii de ploaie au venit în doar câteva ore, iar acela a fost momentul în care mai mulți șoferi au decis să tragă pe dreapta, deoarece riscau să provoace un accident. 

Informează-te despre efectele furtunii care a inundat Bucureștiul într-o singură oră: Mai ceva ca în Veneția. Bucureștiul, inundat în mai puțin de o oră!

Furtuna de pe 14 iunie a fost una acompaniată de grindină care a variat în mărime. 

Chiar și așa, acest fenomen nu a fost singular. La începutul lunii iunie, furtunile au pus stăpânire peste România, mai multe orașe fiind puternic avariate de vânturile ce depășeau zeci de kilometri pe oră. 

Citește mai multe despre furtunile din România: Furtună în mai multe orașe din țară. Sute de locuințe au rămas fără curent electric

Ce se întâmplă cu vremea în România

Încălzirea globală influențează schimbările climatice peste tot pe glob. Anii aceștia, România s-a lovit de prezența unor tornade pe teritoriul nostru, fenomen cunoscut publicului larg ca fiind prezent doar în Statele Unite. 

De altfel, chiar și temperaturile ridicate sunt influențate de emisiile de dioxid de carbon și poluarea realizată de corporații și companii internaționale. 

La nivel local, de exemplu, Bucureștiul are 60% din noxele de CO2 provenite de la mașinile cu motoare cu combustie internă. Totuși, problemele sunt globale, iar mașinile ce funcționează pe bază de motoare pe benzină sau motorină reprezintă doar o cotă foarte mică din totalul de noxe degajate în aer.

În Uniunea Europeană, 75% din emisiile de gaze de seră provin de la companii ce au la bază procese industriale și ardere a combustibililor fosili. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
dulciuri cofetarie   foto pixabay jpg
titluri tezaur jpg
sinucidere jpg
animale los angeles jpg
image png
flora intestinala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net