Număr de urgență pentru surdo-muți
Persoanele care nu aud și nu vorbesc au săptămâna aceasta un număr special pe care-l pot apela în caz de urgență. Este vorba despre 113, care a fost lansat azi oficial la Şcoala pentru deficienţi de auz "Sfânta Maria", din sectorul 6 al Capitalei.
În cazul în care o persoană cu dizabilităţi are o urgenţă, aceasta trebuie să sune în continuare la 112. Aici va răspunde un operator, dar nu va iniţia un dialog cu aceasta, deoarece va fi identificată automat de sistem ca fiind o persoană cu dizabilităţi de auz şi/ sau vorbire. Ulterior, apelantul va primi un mesaj cu textul: "Trimiteţi SMS la 113 cu urgenţa şi adresa incidentului".
După transmiterea mesajului, reprezentanții Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) spun că este posibil ca persoana suro-mută să mai primească mesaje din partea operatorului 112 cu întrebări suplimentare, acesta urmând să transmită datele agenţiilor de intervenţie.
Pentru a putea utiliza numărul 113 este obligatorie înscrierea în baza de date a serviciului 112, potrivit informaţiilor ce vor fi publicate pe website-ul www.112.ro.
Biroul de asistenţă la înregistrare din regiunea Bucureşti-Ilfov se află situat pe Strada Italiană nr. 3, Sector 2 (program marţi – joi: 10.00 – 14.00).
STS atrage atenţia că cei care apelează abuziv la 112 sau transmit mesaje abuzive la numărul 113 vor fi amendați cu sume cuprinse între 500 la 1.000 de lei.
Generalul Dănuţ Popescu, șeful Direcţiei Apel Unic 112 a făcut azi o demonstrație la Şcoala pentru deficienţi de auz "Sfânta Maria", din sectorul 6 al Capitalei.
Luni, 2 noiembrie, la ora 23,39, a fost înregistrat primul apel SMS-ul. A fost transmis din Focșani și anunța o urgență medicală.