O amendă neplătită l-ar putea trimite pe un român la închisoare. De ce a refuzat să o achite

Un tânăr din România, în vârstă de 26 de ani, a ales să meargă la închisoare în loc să plătească o amendă penală pentru deținerea de droguri în scopul consumului propriu. Tribunalul Galați l-a condamnat pe bărbat în data de 9 februarie la o pedeapsă de 150 de zile de închisoare din cauza refuzului său de a achita amenda penală, însă decizia nu este definitivă.

Pușcărie. Foto: arhiva.
Pușcărie. Foto: arhiva.

Amendă penală îde 3.000 de lei pentru cumpărarea de droguri în scop personal

În anul 2020, acesta fusese anterior condamnat la o amendă penală în valoare de 3.000 de lei pentru cumpărarea și deținerea de droguri de risc în scop personal. Cu toate acestea, tânărul nu s-a prezentat la niciun termen de judecată, ignorând citările instanței și chiar mandatul de aducere emis împotriva sa, scriu cei de la Adevărul.

Instanța a depus eforturi considerabile pentru a-l informa și a-l îndemna să plătească amenda penală, inclusiv citări repetate, afișarea deciziei tribunalului la ușa instanței și emiterea unui mandat de aducere. Toate aceste demersuri au fost în zadar.

Ce a decis instanța

Bărbatul în cauză nu se află în detenție și nu suferă de nicio afecțiune care să îl facă inapt pentru muncă. Ancheta a relevat că acesta nu este angajat oficial și nu deține surse legale de venit, conform normelor legislației muncii și fiscale.

Instanța a remarcat că starea de aptitudine pentru muncă, în absența obținerii de venituri, nu constituie un motiv de exonerare de la plata amenzi penale, iar incapacitatea condamnatului de a genera venituri oficiale reprezintă o opțiune personală.

Judecătorul care a analizat cazul a concluzionat că tânărul refuză categoric să achite amenda și a dispus trimiterea sa la închisoare. Magistratul a subliniat că absența unor venituri oficiale nu indică automat o stare materială precară și că aceasta poate fi o alegere deliberată a condamnatului de a nu munci și de a nu declara posibilele venituri obținute.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
ospatar cu sau fara experienta jpg
cimitir animale jpg
pensie jpeg
cuie jpg
serghei mizil 0 jpeg
image png
Gheorghe Ştefănescu este considerat cel mai mare mafiot al regimului comunist  A sfârşit împuşcat FOTO Adevărul jpg
gaura Antartica jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net