O criză imobiliară este tot mai aproape de România. Economist: „Suntem într-o bulă imobiliară similară cu cea din anul 2008"

O criză imobiliară fără precedent se prefigurează, susțin specialiștii. Amintim că piaţa imobiliară a trecut prin multe provocări în ultimii 30 de ani, una dintre cele mai mari fiind criza din 2008, scrie adevărul.ro. 

Se anunță o criză imobiliară Foto: Shutterstock
Se anunță o criză imobiliară Foto: Shutterstock

"Suntem într-o bulă imobiliară similară cu cea din anul 2008"

Analistul financiar Radu Georgescu avertizează că vin vremuri dificile. „Suntem într-o bulă imobiliară similară cu cea din anul 2008. Doar că acum bula este mult mai mare”, avertizează din start economistul. El precizează și că anunță aceste semne „din perspectiva unui tip care a fost director financiar într-o bancă, în perioada 2007-2011.”

"Dobânzile negative au dus la creșterea irațională a prețurilor"

„Am văzut din primul rând filmul cu evoluția și prăbușirea pieței imobilare”, adaugă el, după care continuă: „Să începem: 1.Creditele ipotecare acordate au scăzut cu 9 miliarde de lei. În ultimele 12 luni creditele ipotecare acordate au scăzut cu 9 miliarde de lei comparat cu anul 2021 (Vezi aici datele de la BNR https://www.bnro.ro/Credite-acordate-gospodăriilor) Cu alte cuvinte au intrat 9 miliarde de lei mai puțîn în piață imobiliară. Anul 2021 a fost ultimul an cu anomalie economică în care dobânzile de referință au fost negative. EURIBOR a fost negativ timp de 7 ani”, sunt primele semne observate de Radu Georgescu. 

Această anomalie cu dobânzi negative a dus la creșterea irațională a prețurilor. Cu alte cuvinte, lumea a făcut licitație, folosindu-se de creditele ipotecare cu dobânzi irațional de mici. De asemenea, această anomalie a generat o inflație foarte mare pentru toate produsele. Acest lucru a determinat pct 22 Creditele pentru nevoi personale (card de credit) au crescut cu 160%. În ultimele 12 luni creditele de nevoi personale acordate au crescut cu 160%. În ultimul an s-au acordat cele mai multe carduri de credit din istoria României”, subliniază el.

Criza din 2018

În 2018, România trecea printr-o adevărată criză. Atunci prețurile locuințelor se ridicaseră la un nivel atât de mare încât o simplă garsonieră într-un bloc vechi din Capitală costa în jur de 60.000 de euro.

În anul 2008, un apartament de două camere, în București, cu suprafață utilă de aproximativ 50 de metri pătrați, costa undeva la 80.000- 90.000 de euro, iar unul cu trei camere trecea de 130.000 de euro. Și aici nu vorbim despre prețurile apartamentelor din centrul Capitalei.

Cum a trecut România prin criză 

Țara noastră, deși ferită tocmai prin subdezvoltarea ei de implicațiile crizei mondiale, a suferit pentru că firmele private au intrat într-un mod de protecție în care au redus costurile și investițiile. Statul a făcut la fel. Situația s-a înrăutățit în cascadă.

Au fost diverse momente emblematice, precum președintele Băsescu declarând că „România nu va fi afectată de criză”, ceea ce ulterior s-a dovedit fals. Criza nu doar că avea să afecteze România, dar urmau o mulțime de falimente, iar în sectorul public s-au luat măsurile nepopulare ale guvernului Boc de a micșora pensiile și salariile, înghețarea angajărilor șamd. Poate mai țineți minte că, până la Colectiv și OUG13, cele mai mari manifestări din Piața Victoriei au fost împotriva măsurile guvernului Boc.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net