Ce înseamnă Coolcationing, noua tendință în turism care a prins avânt în vara 2024

Reorientarea turiștilor către destinații de vacanță altele decât cele mai populare pe timpul verii s-a văzut încă de anul trecut însă, anul acesta tendința este mult în creștere. Criza climatică a schimbat semnificativ opțiunile de vacanță ale turiștilor din întreaga lume.

Turiștii nu mai vor să fie „prizonierii aerului condiționat”

canicula grecia (afp) jpg

În lumina actualei crize climatice, oamenii își reorientează destinațiile de călătorie dinspre cele tradiționale pentru sezonul estival către variante noi, cu temperaturi mai prietenoase, după ce în ultimii ani s-au văzut adevărați „prizonieri ai aerului condiționat” din camerele de hotel.

Condițiile meteorologice extreme și perturbările în transport sunt preocupări importante pentru mulți dintre europenii dornici să călătorească în următoarele luni.

Începând din acest an, sondajul analizează în detaliu impactul evenimentelor climatice asupra alegerilor călătorilor. 76% dintre respondenți declară că își ajustează obiceiurile de călătorie în funcție de schimbările climatice. 17% au declarat că vor evita destinațiile cu temperaturi extreme, o cifră care crește la 32% în cazul persoanelor de peste 55 de ani, indicând faptul că persoanele mai în vârstă sunt cele mai preocupate cu gestionarea creșterii temperaturilor.

În general, 16% dintre călători preferă locurile cu vreme stabilă, 15% monitorizează prognozele meteorologice iar 11% aleg activități care nu depind de vreme.

Un sondaj realizat de VisitDenmark în rândul a peste 9.000 de persoane din șapte țări europene a arătat că aproape jumătate dintre acestea au avut parte de condiții meteorologice extreme în timpul vacanțelor lor de anul trecut, inclusiv valuri de căldură.

Orientarea către destinații mai blânde din punct de vedere termic a devenit o tendință atât de populară încât a primit și un nume: „coolcationing", promovat de reviste de lifestyle și comercianți din întreaga lume, scrie Adevărul care îl citează pe expertul XTB, Radu Puiu.

Cine câștigă

Turiștii care doresc să evite căldura insuportabilă s-au orientat către Scandinavia, care a adăugat aproximativ 124 de miliarde de dolari la economia regională în 2023, cu aproximativ 6% mai mult decât în anul precedent. Scandinavia este în plină ascensiune, înregistrând o creștere de 27% a rezervărilor față de vara trecută.

Cercetările comandate de Uniunea Europeană arată că încălzirea globală are potențialul de a crea o schimbare majoră în ceea ce privește călătoriile pe continent. În cel mai alarmant scenariu, în care temperaturile medii globale ar crește cu 4 grade Celsius, Grecia ar putea înregistra o scădere a cererii turistice cu peste 7%, comparativ cu 2019. În același context, Suedia, Danemarca și Finlanda ar înregistra o creștere a cererii de peste 6%.

Chiar și la periferia nordică, în nordul îndepărtat al Atlanticului, Islanda beneficiază de o creștere cu 49% a rezervărilor în această vară, potrivit Virtuoso. Navele de croazieră fac opriri mai frecvente pe rutele dintre Canada, Groenlanda și Norvegia, dând un impuls economiei locale. Și Scoția se numără printre preferințele verii 2024, beneficiind de o climă mai prietenoasă și un peisaj spectaculos.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net