Criză de angajați în agricultură! Puțini români își doresc să lucreze în domeniu, deși salariile sunt tot mai mari

Este un domeniu în care salariile ajung chiar și la 3.000 de lei, însă aproape nimeni din țara noastră nu vrea să muncească aici. Fermierii români sunt din ce în ce mai alarmați de faptul că nu mai pot găsi oameni care să conducă tractoarele, iar o nevoie urgentă de angajați poate fi resimțită în întreg domeniul agriculturii.

Salariul unui șofer de tractor începe de la 3.000 de lei / foto: Pixabay
Salariul unui șofer de tractor începe de la 3.000 de lei / foto: Pixabay

În țara noastră este nevoie de undeva în jur de 400 de tractoriști, însă fermierilor le este din ce în ce mai greu să găsească oameni dispuși să lucreze în acest domeniu. În ciuda faptului că salariile din România deja sunt comparabile cu cele din Occident, tinerii din țară nu doresc să lucreze în agricultură nici măcar pentru un salariu extrem de bun.

Salariul unui tractorist în țara noastră pornește de la 3.000 – 4.000 de lei și există și unele situații în care muncitorii pot primi la finalul lunii un salariu net ce ajunge chiar și la 14.000 de lei, în funcție de utilajul pe care îl manevrează. Ardealul este zona din țara noastră unde sunt oferite cele mai mari salarii în acest domeniu.

Salariul pornește de la 3.000 de euro

Cu toate acestea, în ciuda salariilor extrem de atrăgătoare, fermierilor le este tot mai greu să găsească oameni dispuși să lucreze în acest domeniu. Celor mai în vârstă le este dificil să manevreje utilajele noi, în timp ce tinerii nu sunt deloc interesați de o carieră în acest domeniu. În același timp, există și problema educației! Mai precis, liceele de specialitate din România nu oferă o pregătire suficientă elevilor.

În țara noastră, cele mai multe școli agricole pot fi găsite în locuri precum Teleorman, Botoșani, Buzău, cât și Iași. Cu toate acestea, elevii de la aceste instituții de învățământ spun că nu își doresc o carieră în domeniu, cu doar să termine 12 clase. Există o suprafață agricolă totală de 14,7 milioane de hectare, în țara noastră. Cu toate acestea, terenuri arabile se găsesc pe numai 10 milioane de hectare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
gradina bloc pexels jpg
extrageri loto
aeroport cluj pixabay jpg
drum pixabay jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
Mănăstirea Voroneț foto Maria Alexandra Mortu jpeg
ciocan judecator
caragiale eminescu micle jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net