O falsă doctoriţă le-a dat țepe mai multor români. Cum i-a convins să doneze bani
Ana Postolachi este cercetată pentru înșelăciune, după ce și-a însușit banii donați de oameni pentru mai multe așa-zise cazuri umanitare sau medicale. Femeia se dădea drept medic rezident și apărea destul de des la televiziunile locale din Iași și din Republica Moldova, dar și pe platformele de socializare.
Ce susține Ana Postolachi
Ana Postolachi este medic și are o asociație caritabilă. Așa susține. Atunci, în ianuarie, postase pe grupul de Facebook „EȘTI DIN IAȘI” o fotografie. Imaginea îl arăta pe un bărbat în vârstă cum stă în ușa casei și se sprijină cu o mână de perete.
Grupul „EȘTI DIN IAȘI” are aproape 66.000 de membri. Este dedicat ieșenilor, sunt postate în el anunțuri de orice fel, reclame, cereri de donații sau adopții de animale. Ana Postolachi era unul dintre administratorii grupului.
„Din păcate, destinul nu e atât de blând cu unii dintre semenii noștri, cei mai vulnerabili”, a scris Ana Postolachi în dreptul pozei, cerând donații pentru „bătrân”. Postarea sa a prins imediat. Femeia le-a spus oamenilor din grupul online că a fost la el cu o săptămână înainte și este bolnav și are nevoie de alimente și de sprijin financiar.
Lucian s-a înfuriat instant pe autorități, își amintește el. „Cum poate primăria să-l lase pe omul ăla așa? De ce nu-l ajută nimeni?”, și-a spus. A vrut să meargă personal în sat să-l certe pe primarul comunei că îi lasă pe oameni de izbeliște. A doua zi după postarea de pe Facebook, în 31 ianuarie anul acesta, Ana Postolachi a anunțat că „a murit nea Alexa, din postare”. Dar, de fapt, „nea Alexa”, adică Constantin Alecsa, nu a murit în acest an.
Cine este, de fapt, Ana Postolachi
Suspecta este o persoană care nu a terminat Facultatea de Medicină, cel puțin, nu pe cea din Iași, de unde a fost exmatriculată. În evidențele Universității de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa"din Iași, Postolachi figurează că a urmat cursurile doar până în anul trei.
Potrivit investigațiilor citate, în ultimul an ea a colectat bani pentru cinci cazuri umanitare, însă în niciunul dintre aceste cazuri banii nu au ajuns la cei de numele cărora s-a folosit pentru a organiza aceste donații. În cele din urmă, faptele comise de această femeie au ajuns în vizorul organelor de anchetă penală, care o cercetează pe falsa doctoriță pentru înșelăciune.