Opoziția cere alegeri anticipate. Când sunt posibile

Ultima actualizare:

    Opoziția cere alegeri anticipate
Opoziția cere alegeri anticipate

Imediat după ce Victor Ponta a anunțat demisia din funcția d epremier, Alina Gorghiu, copreședinte PNL, a declarat că partidul pe care îl reprezintă cere alegeri anticipate printr-un acord politic.

Copreședintele PNL Alina Gorghiu a declarat, miercuri, 4 noiembrie, că PNL cere alegeri anticipate printr-un acord politic.

Alina Gorghiu, copreședinte PNL, a cerut alegeri anticipate
Alina Gorghiu, copreședinte PNL, a cerut alegeri anticipate

”Acesta este mandatul PNP legat de alegerile anticipate și credem că dacă este bunăvoință prin acord politic putem să rezolvăm această criză și situația în care ne aflăm”, a spus Gorghiu, după depunerea mandatului Guvernului.

”Este nevoie de acord politic pentru ca alegerile să aibă loc într-un timp cât mai scurt”, a afirmat copreședintele PNL Vasile Blaga.

Bineînțeles că reprezentanții celorlalte partiude au anunțat că nu sunt de acord, deci șansele unor alegeri înainte de termen sunt improbabile.

Când se pot organiza alegeri anticipate

Constituția actuală a României prevede o procedură rigidă pentru dizolvarea Parlamentului şi, implicit, pentru organizarea de alegeri anticipate, adică înainte de termen, care este în 2016.

Condiţia prealabilă esenţială pentru organizarea de alegeri anticipate este dizolvarea Parlamentului, care se poate face, de regulă, la iniţiativa fie a şefului statului, fie a conducătorului Guvernului.

În conjunctura de astăzi, Parlamentul poate fi dizolvat numai în cazul în care este imposibilă constituirea unui nou Guvern, constatată prin respingerea două cereri de investitură succesive.

După demisia premierului Ponta, președintele va numi pe următorul premier, după consultări cu partidele parlamentare.

Primul-ministru desemnat trebuie să alcătuiască lista membrilor Guvernului şi să se ocupe de pregătirea unui program de guvernare, cu care să se prezinte în Parlament pentru obţinerea votului de încredere

Dacă parlamentarii nu acordă vot de încredere, se repetă procedura, cu începere de la numirea unui candidat la postul de prim-ministru.

Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Următoarele alegeri se vor face la termenul inițial, adică în 2016.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Madeleine a Suediei, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
fresh oyster 4917758 1280 jpg
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928316244 jpg
image png
image png
ozn fals la bucuresti jpg
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928174468 jpg
mormantul fecioarei maria jpg
1 agenda si vaza cu flori jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net